Karate šampionát není v Pardubicích poprvé, byť před pěti lety to bylo mistrovství Evropy. Letos se však očekává daleko větší návštěva.

„Věříme, že se dostaneme na zhruba dva tisíce startů. Oproti loňskému světovému šampionátu, který měl 1200 startů, máme zatím už lepší čísla,“ říká Ondřej Charvát.

Diváci se tak mohou těšit na karatisty z nejrůznějších koutů celého světa.

„Předpokládáme, že se dostaneme zhruba na čtyřicet zemí, které se účastní. Namátkou mohu jmenovat Ázerbájdžán, který v tomto sportu patří mezi elitu. Dále přijedou karatisté z Nepálu, Austrálie či Francie,“ vyjmenovává hlavní pořadatel.

Nesmíme však ani zapomenout na českou výpravu, která má slušné zastoupení.

„Jsme velmi nadšení, že se nám povedlo obsadit maximální počet startů. Aktuálně tedy máme veliké šance na celkový úspěch,“ konstatuje předseda pardubického klubu Karate Lions.

Karatisté z klubu Lions Pardubice na ME v Bulharsku
Bulharské paprsky zastínil lesk lvích medailí

Ondřej Charvát není jen předsedou klubu, funkcionářem či zápasníkem. V klubu také pečlivě připravuje své „koně“ na závody.

„Vybraní závodníci se připravovali na nejrůznějších kempech, aby na domácí mistrovství byli co nejlépe připravení. Dali do toho všechno a věřím, že uspějí,“ doplňuje Charvát.

Pardubice vydaly do světa karate hned několik talentů. Domácí úspěch by pro ně byl splněným snem.

"Já si myslím, že to bude velmi těžké. Ty ženy co mám v kategorii, tak jsem s nimi ani téměř nikdy nezápasila. Především, těch zápasů bude během dne hodně a bude hrát tedy roli fyzická příprava. Já doufám, že nějakou medaili získáme," říká jedna ze závodnic Leona Marková. 

V podobném duchu pokračuje i druhá z pardubických karatistek.

"Máme velké očekávání, protože jsme všichni celé léto trénovali a makali," doplňuje svoji kolegyni Karolína Řezníčková.

Posledním ze závodníků, který se účastnil tiskové konference, byl osmnáctiletý pardubický karatista Benedikt Mrázek: "Já jsem letos poprvé v mužské kategorii. Nevím tedy, co mám očekávat, ale doufám v nějaký úspěch."

Tisková konference před mistrovstvím světa v karate v Pardubicích.Tisková konference před MS v karate. Zdroj: Eva Snížková

Zleva: Benedikt Mrázek, Karolína Řezníčková, Leona Marková (závodníci), Ondřej Charvát (hlavní pořadatel), Jakub Rychtecký (náměstek primátora), Martin Charvát (primátor Pardubic).

Pro pardubický klub je pořádání takové obrovské akce úspěchem a své si na tom najde i vedení města.

„Vnímáme veliký smysl v tom, že sem přijede několik stovek závodníků ze všech koutů světa. Vidíme bonus v tom, že ti účastníci tu bydlí, stravují se či navštěvují nejrůznější další podniky,“ vysvětluje přínos pro město náměstek primátora Jakub Rychtecký. Ten neskrývá ani osobní zaujetí v tomto sportu.

„Osobně musím říct, že tu závodí můj syn. Jako otec jsem strašně nervozní, a to možná více než on,“ směje se.

Pardubičtí karatisté sklízeli v Turecku medailové plody.
Pardubičtí válečníci dobývali Osmanskou říši. V jejím srdci "Cařihradu"

Pořadatelé si od celé akce slibují hojnou účast. Během akce Sportovní park totiž rozdali více než tisíc vstupenek a taktéž spolupracují se školami, které třídám, kam chodí závodníci, dali možnost jít kamarádům fandit.

„Určitě chci říct, že zveme všechny diváky, aby přišli fandit pardubickým závodníkům,“ zve na šampionát primátor města Pardubice, Martin Charvát.

Součástí velikých akcí bývají i nejrůznější doprovodné programy. Jinak tomu nebude ani v Pardubicích.

"Součástí šampionátu je také fanzóna, kde chceme více propagovat karate. Diváci si mohou projít nejrůznější stanoviště, kde si vyzkouší karate či zaplují do japonských tradic, které jsou s tím velmi spojené," vysvětluje hlavní pořadatel Ondřej Charvát.

Během celého mistrovství bude také přítomen moderátor, který dostal od pořadatelů jasný úkol!

"Každý den budeme mít na tatami někoho z pardubických závodníků. Budeme se snažit spolupracovat i s moderátorem, který by měl na to upozorňovat, kam mají oči diváků směřovat," dodává na závěr předseda klubu Karate Lions Pardubice.