Startovalo zde osm nejlepších týmů mužů a žen, obdobně jako v moravském semifinále. Postup do brněnského finále si zajistil vítězný celek Slavia VŠ Plzeň, před čtyřlístkem pražským velkoklubů Motorlet, Olymp, USK a Bohemians.

Těsně za nimi skončil překvapivě věkově nejmladší zúčastněný oddíl, Delfín Náchod, pro něhož byl už samotný postup do semifinále historickým úspěchem. Za Náchodem skončilo KPS Kladno a Slavia Chomutov.

Souboj Náchoda s Bohemians o 5. místo byl dramatický až do poslední štafety, po níž měly oba kluby shodný počet 216 bodů a rozhodl až pomocný součet bodů FINA. Škoda, že příprava na semifinále byla narušena u většiny členů březnovým nachlazením. Ze základní sestavy, která vybojovala postup, chyběl nemocný Jiří Valášek, kterého zastoupil teprve 14letý Jan Tyč. Se sebezapřením startoval Kryštof Kinl, který byl rovněž hendikepován virózou. Soutěžilo se v 13 individuálních disciplínách a 2 štafetách.

Simona Baumrtová ze Slávie Chomutov pokořila limit na MS v Šanghaji na 200m znak. Dalším skvělým výkonem byl čas 16letého Jana Micky z USK na 1500VZ - limit EYOF. Třetí limit na vrcholné plavecké soutěže, a to na ME juniorů v Bělehradě, se zde podařilo zaplavat náchodskému staršímu dorostenci Pavlu Janečkovi na trati 200m znak. Pavel v přímém souboji s dalším kandidátem účasti na ME – Tiborem Lukačovským z Olympu – překonal v 1. dráze limit ME o 6 desetin časem 2:06,08 a vytvořil si absolutní osobní rekord v počtu bodů FINA z jedné disciplíny – 764. Své vítězství mezi muži zopakoval na náročné trati 400 polohově časem 4:38,04. Přidal i dvě druhé pozice – na poloviční trati a na 200 motýl.

Daniel Halaška, ročník 1994, vyplaval nejlépe sedmou pozici na 100m prsa časem 1:11,89 a přispěl družstvu dvakrát devátými místy na 50 volný způsob a 100m znak. Josef Matyáš potvrdil v 15letech své kraulařské kvality devátým místem na 200m VZ časem 2:05,74. O rok starší Štěpán Remeš se dostal do desítky nejlepších na své oblíbené trati 100m prsa časem 1:18,13. Křest ohněm byl start v semifinále mužů pro nejmladší plavce Delfína – Štěpána Hakla a Jana Tyče. (pj)