Tato sportovní akce se stala již tradicí a scházejí se na ní žáci šesti náchodských základních škol. Olympijskými sporty jsou pro mladší školáky atletika, kopaná a vybíjená. Letošní ročník byl mimořádně dramatický zejména proto, že v družstvech hned několika škol se sešli výborní atleti, kteří usilovali o celkové vítězství v atletickém trojboji. V kategorii 1. – 3.tříd zvítězili Bára Roztočilová ze ZŠ Komenského ulice a David Volf z Plhova. V kategorii 4. – 5. tříd nasbírali nejvíce bodů za výkony ve třech atletických disciplínách Viktorie Hanušová ze ZŠ T. G. Masaryka a Martin Kolář z Plhova.

Turnaj v kopané mladší kategorie vyhráli fotbalisté ze ZŠ Komenského ul., ve starší kategorii se stali vítězi fotbalisté ZŠ Náchod-Plhov. Turnaj ve vybíjené byl nejnapínavější a také nejdelší soutěží dopoledne. Pohár vítěze si nakonec do své školy odvezlo družstvo ZŠ Babí.

Závěr celé olympiády vždy obstarávají štafety. V nich se přeci jen ukázalo, že nejširší a nejvyrovnanější týmy atletů má plhovská škola. I tak byly k vidění dramatické závody, zejména „švédská“ štafeta smíšených družstev na 8x1 kolo byla zdařilým vyvrcholením her.

Olympiáda dětí 1. stupně je každoročně pořádána díky práci učitelů náchodských škol, kteří se dětem věnují. Nejvíce samotné organizátorské práce odvedl David Horák, učitel ZŠ Náchod – Plhov, děkujeme i atletickým rozhodčím paní Kopecké a pánům Novákovi a Ruferovi. Za trpělivost, se kterou rozdávala diplomy a medaile si zaslouží poděkování místostarosta Maršíková.

(Vladimír Honzů)