Tím bylo 83. Mistrovství České republiky v terčové lukostřelbě dospělých. Tentokrát ale nepostižených, byť se závodu zúčastnilo i několik elitních handicapovaných lukostřelců včetně úspěšného paralympionika Davida Drahonínského.

„Musím říct, že střelci byli nadšeni a nadšen byl i předseda svazu, který zároveň projevil přání, abychom lukostřelecké mistrovství pořádali v Novém Městě i v dalších letech,“ pochvaloval si prostředí i úroveň Václav Luňáček, ředitel turnaje. „Co si vybavuji, tak nikdo v republice nemá k dispozici areál s vybavením, ve kterém by se daly podobné závody pořádat,“ pokračoval ve chvále na prostředí novoměstského Stadionu generála Klapálka ředitel turnaje.

Mistrovské tituly si nakonec z Nového Města nad Metují odvezli v reflexním luku Marie Horáčková a Jaromír Terner, v reflexním luku seniorů pak Dana Masárová a Ivan Králík.

V kategorii kladkový luk se mohou domácími tituly pyšnit Martina Zikmundová a Marcel Pavlík. Právě vítěz mužské kategorie kladkový luk ukázal, že handicapovaní lukostřelci dosahují v mnoha případech kvalit těch nepostižených. „U Marcela jsem to vítězství očekával. Měl jsem pocit, že by měl vyhrát a upřímně jsem mu to i přál,“ těšil Luňáčka úspěch handicapovaného lukostřelce.

Podle ředitele turnaje nakonec tituly vesměs přišly do rukou, v nichž měly být. „Mistři jsou lidé, kteří patří do špičky. V semifinále většinou byli ti nejlepší, snad jen v seniorech se stal mistrem střelec, který byl v kvalifikaci osmý. To možná bylo trochu překvapení,“ zmiňuje ředitel turnaje ne zcela očekávaný titul Jiřího Sedláčka.

Kromě jednotlivců se rozdělovaly tituly také v kategoriích týmů. V soutěži mix-týmů (reflexní luk) zvítězilo družstvo LK CERE ve složení Barbora Kramperová a David Vítovec. V soutěži mix-týmů (kladkový luk) vyhrálo družstvo LK Eska Cheb ve složení Martin Vaněk a Martina Zikmundová.

Nejlepším ženským týmem (reflexní luk) byl LO TJ Mariánské hory Ostrava (Eliška Masná, Lucie Šindelková a Miroslava Kulhavá). Mezi muži (reflexní luk) si titul odvezlo družstvo TJ Sokol Praha Vršovice ve složení Jaromír Termer, Martin Štěpánek a Pavel Habásko.

Nejlepším seniorským týmem (reflexní luk) je pro letošní rok LK Litvínov ve složení Ivan Králik, Petr Kašprák a Petr Sedlák a nejlepším mužským týmem (kladkový luk) se stalo družstvo Lukostřelba Prostějov (Marcel Pavlík, Vladislav Michejda a Petr Musil).

Do Nového Města nad Metují se jinak sjelo na sto čtyřicet lukostřelců ze tří desítek domácích oddílů. „Samozřejmě mohlo být účastníků i více, ale někteří s nižší výkonností nepřijeli,“ upřesňuje Václav Luňáček.

Právo účastnit se domácího šampionátu přitom měli jen ti, kteří se do určitého termínu zúčastní minimálně tří závodů.