Bezprostředně po Českých akademických hrách se sešli v krytém 50metrovém bazénu v Pardubicích nejlepší plavci na svém letním seniorském mistrovství České republiky s mezinárodní účastí.

V třídenních závodech se také představili všichni reprezentanti, kteří se pokoušeli splnit olympijské limity. Po třech titulech získali Simona Baumrtová, Tereza Závadová, Jan Šefl a Matěj Vobořil.

Dvě zlaté si přiváží do Náchoda odchovanec plaveckého oddílu Delfín Náchod, 22letý člen A-týmu české reprezentace Pavel Janeček, trénující nyní ve Vysokoškolském sportovním centru v Praze na Strahově.

Svoje letošní vedoucí postavení v průběžných tabulkách mužů na 400m polohově potvrdil mistrovským titulem a časem 4:22,42 v závěrečný den šampionátu. Na poloviční trati měl jeho vítězný čas hodnotu 2:03,11. Janečkovi se však nepodařilo přiblížit k olympijským A-limitům, ani ke svým dvěma českým rekordům, které zaplaval na evropském šampionátu v Londýně a v Eindhovenu.

Ve své doplňkové disciplíně na 200m motýl se náchodský plavec musel sklonit ve finiši před specialistou Janem Šeflem a dohmátl druhý v čase 1:59,19.

Janeček pak týden netrpělivě čekal na rozhodnutí Mezinárodní plavecké federace FINA a nakonec byl doplněn s B-limitem mezi účastníky her v Riu 2016 na trati 400 metrů polohový závod.

Z plavců Delfína Náchod na domácím vrcholu v Pardubicích mile překvapil dorostenec Jan Pavelka postupem do finále na 100m motýlek, kde vybojoval nádherné páté místo.

Na šampionát v Pardubicích Janečka doprovodila nová vlna náchodského plavání, a to hned dalších 7 plavců. K dorostencům Pavelkovi, Kateřině Jermanové a Viktoru Tomkovi se přiřadily i žačky ze skupiny trenéra Vrzala - Petra Lemfeldová, Anežka Rožnovská a Pavlína Linhartová.

Všechny tyto naděje získávaly cenné zkušenosti, když v rozplavbách plavaly s olympioniky.