Však se jich také sešlo habaděj, plných 18 v mistrovském závodu a dalších 31 (!) v Orlickém poháru. Místní organizátory rovněž potěšil výrazný divácký zájem.

Po tříleté pauze se objevily staronové i nové dvojice, pro které byl zisk prvního letošního motoristického titulu lákadlem.

Sice nestartovala historicky nejúspěšnější domácí motoskijöringová dvojice bratrů Šrolerových, ale borců odhodlaných bojovat o pozice nejvyšší bylo i tak dost. Mezi nimi třeba i Jan Zářecký, jediný ze všech jezdců, jenž absolvoval všechny mistrovské závody od roku 1998.

Z labyrintu kvalifikačních základních rozjížděk vykrystalizovala desítka pro áčkové finále. V něm nescházeli obhájci zatím posledního uděleného českého titulu z roku 2019 Lukáš Mohaupt a Václav Hotový (Orion Racing Team). Jenže se jim nepovedl start, v marné stříhací jízdě dvakrát spadli a do cíle se nakonec ani nedostali.

Došlo tak na střídání stráží na trůnu. A jako ti nejsilnější se ukázali Pavel Dvořáček s Danielem Mandysem (MTX Racing Team). Vyhráli všechny tři kvalifikační rundy a také ve finále dominovali způsobem „start – cíl“, celých deset kol před sebe nikoho nepustili.

Zkušený Dvořáček se vrátil do motoskijöringu poprvé od roku 2017, měl na kontě jedno vítězství, nyní přidal druhé a hned značící mistrovský titul. Jeho sedmnáctiletý lyžař Mandys je nadějným pardubickým motokrosařem, letos skončil šestý v MMČR juniorů.

V doprovodném Orlickém poháru určeném pro začínající a nelicenční jezdce zvítězili Filip Strmiska a Michal Pavlů, které se dostali do čela v průběhu finálového závodu a soupeřům ujeli skoro o deset vteřin.

Výsledky z Dobřan

MČR – Orion Shiva KTM Cup:
1. Pavel Dvořáček – Daniel Mandys (MTX Racing Team, Yamaha) 9:01,36
2. Vítězslav Marek – Jaromír Vondruška (Cermen Racing Team, KTM), 9:12,14
3. Pavel Šmahel – Jiří Hendrych (SMX Racing Team, Kawasaki) 9:21,49