Jde o otevřený závod pro celou rodinu, kde si přijdou na své jak ti nejmenší, tak dospěláci. Pro každou věkovou kategorii budou mít pořadatelé připravenu trať odpovídající věku vytrvalců.

Závodníci se budou moci registrovat už od 8.15 hodin u kuželníku v sousedství Panské hospody.

VYPSANÉ KATEGORIE

O med pana Proška – společný závod starších dívek a hochů na 1400 m. Start je na programu v 9.30 hodin.
O mlynářův trdelník – společný závod mladších dívek a hochů na 700 m. Start je v 9.45 hodin.
O krajánkův šátek – společný závod mladších dívek a hochů (druhá skupina) na 700 m – start v 10.00 hodin.
O Kudrnovic veverky – společný závod nejmladších děvčat a kluků na 500 m se startem v 10.15 hodin.
O pohádkové pexeso – společný závod nejmenších dětí na 150 m se startem v 10.45 hodin.
O Babiččiny pohádky – společný závod nejmladších děvčat a kluků (druhá skupina) na 500 m. Startovat se bude v 10.30 hodin.
O Babiččin krajáč – společný závod pánů, dam, slečen a mládenců na 6 400 m. Hlavní závod bude mít start hodinu před nedělním polednem.

Podle posledních zpráv od jednoho z organizátorů, kterým je SK Nové Město nad Metují, dozná hlavní závod změny. V Bažantnici se totiž zřítily skály a proto byli pořadatelé nuceni trať z bezpečnostních důvodů částečně změnit.

Délka tratě tedy bude 6 kilometrů a uzavřená část tratě bude nahrazena hned po startu cca 1400m dlouhým „kolečkem", které závodníky pár minut po startu opět přivede do prostoru startu a cíle, což bude zajímavé hlavně pro všechny diváky a fanoušky.

Po zaváděcím kole pak závodníci poběží směrem na Zlíč, přeběhnou silnici a po lukách poběží asi kilometr ke dvěma statným listnáčům, za kterými odbočí vpravo na pěšinu. Ta je dovede na mostek, za nímž opět odbočí vpravo na cestu vedoucí k zámku. No a pak už to bude klasika. U zámku se přebíhá silnice a pod zámkem se po pěšinách dobíhá do branky, za kterou se běží vpravo směrem k řece. Na křižovatce cest u řeky pak vlevo a závěrečných 600 metrů do cíle.

„Aktuálně máme do hlavního závodu přihlášených asi 230 závodníků, v dětských kategoriích jich je přihlášena zhruba stovka," říká za pořadatele Aleš Žďárský. Organizátoři zároveň žádají všechny účastníky, aby přijeli včas, protože vyřízení všech formalit spojených s účastí v závodu nějakou tu minutku rovněž zabere.

„Žádáme všechny návštěvníky Ratibořického údolí, aby byli tolerantní k závodníkům a zároveň se jim omlouváme, že jim na nějaký čas zkomplikujeme krásnou atmosféru Babiččina údolí," žádá zdvořile Aleš Žďárský ty, kteří se budou v neděli pohybovat po Ratibořicích a nebudou mít se závodem nic společného. (mr)