Zimní mistrovství České republiky 2012 dorostu a dospělých se odehrálo v Plzni, kde se rozloučil se závodním plaváním Květoslav Svoboda, legenda českého plavání.

České tabulky byly dvakrát přepsány

V 25metrovém bazénu byly překonány dva české rekordy. První měl na svědomí Jan Micka na 800m volný způsob a druhý pak štafeta mužů jihlavského plaveckého klubu Axis na 4x100m polohově.

Do závodů se kvalifikovalo také sedm zástupců plaveckého oddílu Delfín Náchod a rozhodně o sobě dalo vědět.

Janeček se vrací s osmi medailemi

Osm medailí, ať už v kategorii staršího dorostu nebo v kategorii mužů, vybojoval 18letý starší dorostenec Pavel Janeček. Svoje letošní vedoucí postavení v tabulkách mužů na 400m polohově potvrdil mistrovským titulem a časem 4:16,46, když do posledních metrů atakoval svůj český dorostenecký rekord. Ten mu nakonec unikl o necelou sekundu.

Dvě zlaté v obou kategoriích pak zopakoval na poloviční trati časem těsně nad dvě minuty 2:00,85. Na 100m polohově zlepšil svůj výkon z nedávného Mistrovství Evropy ve francouzském Chartres na stříbrnou hodnotu 56,57, což však nestačilo na vítězný čas Havránka z Bohemians.

Stejné pořadí mezi staršími dorostenci pak ohlásila časomíra Omega také po doplavání distance 200m motýl další stříbrný kov. Třešničkou na dortu pak byly dva bronzy a těsný dohmat před Svobodou na trati 200m volný způsob časem 1:49,64.

Matyáš navázal na výkony z Žiliny

Na svoje výkony z mezistátního utkání v Žilině navázal Josef Matyáš v ročníku 1996, který vybojoval celkem pět cenných kovů. Pouhých 14 setin ho dělilo od vytouženého zlata na trati 100m volný způsob, když dohmátl jen těsně za Petrem Novákem z Bohemians časem 51,75. Druhé stříbro je z poloviční sprintérské trati (23,82) a třetí z 200m volný způsob za 1:52,57.

Na doplňkových motýlkářských tratích se Matyášovi podařilo proniknout na stupně vítězů dvěma třetími místy na 50 a 100m.

Třikrát se podařilo umístit do 10. místa Štěpánu Remešovi, jehož nejlepší start na 200m polohově znamenal devátou pozici mezi starším dorostem.

Stejného umístění dosáhl v závěru náročné plavecké sezony také Daniel Halaška na 100m znak, který spolu s Remešem, Janečkem a Matyášem vybojoval šesté místo ve štafetě na 4x100m volný způsob. Martina Ulmanová plavala nejlépe jako čtrnáctá na 200m motýl.

V Trutnově na šampionátu dvanáctiletých se dařilo Viktoru Tomkovi, který přiváží dvě šestá místa na tratích 200 a 400m volný způsob. Do patnáctky nejlepších se ještě vešel Aleš Cedidla v náročné disciplíně 200m motýlek.

Mezi o rok staršími v Jihlavě blýskla pátým místem na 100m prsa Lucie Kramlová, která na dvojnásobné distanci obsadila šestou pozici.

Pátá a šestá také skončila štafeta Delfínu na 4x50m volným způsobem, resp. polohově plavající ve složení Kramlová, Felgrová, Kořínková a Jermanová. Daniela Felgrová dohmátla v individuálním závodě nejlépe sedmá na 100m znak. (pj)