„Toto je už třetí podobná akce," říká Jaroslav Hnát, profesionální trenér v oddíle SKP Judo Nový Bydžov a dodává. „Naším cílem je na těchto kempech oddílům pomoci, aby jejich závodníci byli kvalitně připraveni na turnaje jak v Česku, tak v zahraničí." „Kvalita jde pomalu nahoru. Když se tady rozhlédnete, tak je tu hodně dětí okolo patnáctého a osmnáctého roku, u kterých je důležitá ne ta silová, rychlostní příprava, ale především technika," doplňuje svého trenérského kolegu Jakub Mareš, jehož domovským oddílem je Judo Turnov.

Správná technika je podle obou lektorů tím nejdůležitějším, proto se jí na pětidenním výcvikovém kempu věnovali takřka neustále. „Správné požívání technik je důležité k tomu, aby pak v zápase nedošlo jak ke zranění soupeře, tak ke zranění sama sebe," vysvětluje Jaroslav Hnát.

A že to na výcvikovém kempu neměli účastníci vůbec snadné, dokládá i napěchovaný časový rozvrh. „Začínáme klasickým budíčkem, takže v 6.45 vstáváme. Od sedmi hodin následoval běh, po něm přijde na řadu snídaně. Od 10 hodin je na programu první trénink, který je hodně zaměřen právě na techniku a průpravná cvičení, v poledne je oběd a od 16 do 18 hodin je na řadě další trénink, z poloviny opět technika a z poloviny randori, tzn. přípravná utkání. Zde si zkoušejí všechno to, co už si natrénovali. Pak mají opět volno a večer ještě zařazujeme hodinu technického tréninku na zemi," popsal jeden tréninkový den Jakub Mareš.

Na historicky prvním náchodském výcvikovém kempu se během pěti dnů protočilo zhruba třicet judistů z České Třebové, Chlumce nad Cidlinou, Trutnova, Chocně, Turnova, Nového Bydžova a Náchoda. (mr)