Letošní ročník zahájili náchodští junioři ve druhé lize. V konkurenci jedenácti týmů si vedli impozantně, když ve 20 zápasech ztratili body pouze při čtyřech remízách a dvě z nich se zrodily právě v duelu s Pardubicemi. První pozici potvrdili Náchodští na posledním turnaji základní části, v němž na domácí palubovce  vyhráli závěrečné zápasy.
K prvenství Náchodu ve druhé lize pomohla nejlepší obrana (průměr 2,05 obdržené branky na zápas). Činila se hlavně vyrovnaná brankářská dvojice. Daniel Ryšavý ovládl statistiky celé soutěže. Jeho kolega Daniel Meduna skončil o něco hůře jen díky nižšímu počtu odchytaných zápasů. O produktivitu týmu se nejvíce staral Ondřej Bachtík, který prožil skvělou sezónu jak mezi juniory, tak mezi muži, poněvadž statistiku kanadského bodování ovládl v obou kategoriích.
Euforie však ještě musela jít stranou, neboť na náchodské mladíky ještě čekala baráž o juniorskou extraligu, v níž se proti Náchodu postavil celek Emkocase Gullivers Brno.
První utkání sehráli junioři Náchoda na „domácí palubovce" ve Rtyni v Podkrkonoší. Náchod hnala vyprodaná hala, bohužel ale doplatil na nevyužité příležitosti a ve vyrovnaném utkání nakonec prohrál 2:3. K odvetě nejeli náchodští florbalisté sami, jela je podporovat i skupina asi dvaceti fanoušků, kteří věřili, že se série otočí ve prospěch Náchoda. V sobotním zápase Brňané dostali lekci z produktivity, prakticky vše, co Náchod poslal do nebezpečného prostoru před brankáře, skončilo v síti. Díky tomu se zrodilo zasloužené vítězství Náchoda v poměru 8:4.
O postupujícím tedy musel rozhodnout až nedělní zápas. Ten měl vše, co si takový duel zaslouží – vysoké tempo, spoustu šancí i skvělé zákroky brankařů. V zápase nejdříve vedli domácí 1:0. Vyrovnání pro Náchod obstaral Tomáš Matoulek. Domácí s vědomím, že musejí potvrdit roli favorita, šli do vedení 2:1, nicméně Náchod otočil stav zápasu a díky Kováčikovi a Bachtíkovi se dostal do dvoubrankového vedení 2:4. Domácí Gullivers v té době už vše vrhli do útoku a hráli vabank. Na rozdíl jedné branky snížil Černoch a tlak domácích gradoval. Obrana Náchoda a brankář Meduna si však se vším poradili.
Meduna se představil ve dvojroli, která přiváděla Gullivers do nepříčetnosti. Skvělými zákroky nahlodával soupeře, a když už byl překonán, mohl se spolehnout na dobře postavené tyčky, které odrážely míčky do bezpečného prostoru. V závěru zápasu měli domácí ještě možnost vyrovnání ze standardní situace, pro Náchod ale vše dobře dopadlo a oslavy na hřišti i v náchodském kotli tak mohly naplno propuknout. A díky tomu bude v Náchodě  od příští sezony juniorská nejvyšší florbalová soutěž. (dop, mr)