Specialized Sudety tour je silniční cyklo maraton, jehož zkušební nultý ročník se jel v roce 2004. O rok později to byl regulérní závod na 150 km krajem Broumovska, Policka a Jestřebích hor. V současnosti se délka hlavního závodu pohybuje okolo 170 kilometrů se startem v Teplicích nad Metují a s cílem na nedalekém Bischofsteinu.

Trať závodu vede kopcovitou krajinou Sudet po kvalitních komunikacích a vyznačuje se kratšími, ale náročnými stoupáními, z nichž nejznámější jsou Vysoká Srbská, Odolov, chvalečské serpentiny a závěrečné serpentiny do cíle na Bišíku. Trať je značena černými trojúhelníky ve žlutém čtverci 14x14 cm na svislém dopravním značení a šipkami se „S“ na silnici. Povrch trati je z 96% asfalt a ze 4% dlažba. Dlouhá trať měří 170 kilometrů a má převýšení 2540 metrů, kratší měří 95 kilometrů a cyklisté na ní musejí nastoupat 1290 metrů.

Opozdilci, kteří se ještě nestačili k závodu přihlásit, mají poslední možnost v sobotu 11. června a ještě těsně před nedělním startem.V sobotu tak mohou učinit v době od 17 do 22 hodin v teplickém Infocentru, v neděli pak mezi osmou a devátou hodinou na tamtéž místě.

Závodníci, kteří se rozhodnout pro delší trasu, budou mít v cestě hned devět horských prémií (40, 53, 62, 75, 80, 103, 128, 142 a 156 kilometr).
Kromě závodu jednotlivců půjde i o závod družstev, do něhož se sčítají vždy tři nejlepší časy závodníků se stejným názvem týmu v individuální přihlášce. První tři družstva obdrží pamětní poháry.