Mezi ně lze počítat skvělého tureckého sprintera Ramila Guliyeva, jenž by mohl na dvoustovce atakovat rekordní zápis Jamajčana Edina Steele z roku 2013 (20,56).

Maximum novoměstské Velké ceny bude chtít před svým odletem do Londýna vylepšit také dálkař Radek Juška, jenž se vloni zastavil dva centimetry před osmimetrovou hranicí. Ta mimochodem v Novém Městě nad Metují ještě nikdy nepadla.

Obrovským lákadlem bude rovněž mužská stodesítka překážek s českým rekordmanem Petrem Svobodou. Toho se chystají pořádně prohnat především Brazilec Joao Vitor de Oliveira se svým tréninkovým parťákem Rasulem Dabo z Portugalska. „Hodně zajímavé budou i ženské překážky, kde by měla startovat šestá z nedávného Mistrovství Evropy do 23 let Helena Jiranová, nebo vícebojařky Eliška Klučinová s Kateřinou Cachovou,“ láká diváky na další lahůdkovou disciplínu ředitel mítinku Aleš Žďárský.

Ten zároveň upozorňuje, že slavnostní zahájení se oproti původnímu plánu posouvá už na 14.40 hodin, kdy by mělo vystoupit se svým originálním příspěvkem akrobaticko-divadelní seskupení Long Vehicle Circus.

Koho uvidíte na Velké ceně?

Adam Sebastian Helcelet (desetiboj)
Účastník LOH v Rio de Janeiro, kde skončil výkonem 8291 bodů dvanáctý. V Novém Městě nad Metují se představí na 110m př. a v dálce.

Jiřina Ptáčníková (tyč)
Evropská šampionka z roku 2012 je dvanáctinásobnou (6x venku a 6x v hale) českou mistryní ve skoku o tyči. Jejím maximem je 476 centimetrů.

Petr Svoboda (100m př.)
Překážkář, jehož kariéru provázejí vleklé zdravotní komplikace, se dokázal vloni probojovat na LOH v Rio de Janeiro, kde skončil v semifinále. Letos vybojoval na halovém ME bronz v běhu na 60m překážek.

Ramil Guliyev (Turecko – 200m)
Sprinter ázerbájdžánského původu vynikal svou rychlostí už v juniorských kategoriích, kde dokonce drží na trati 200m druhý nejrychlejší juniorský čas za legendárním Usainem Boltem. Jeho osobní rekord na 200m má hodnotu 19,88.

Joao Vitor de Oliveira (Brazílie – 110m př.)
Jihoamerický vyzývatel Petra Svobody si své osobní maximum 13,45 vteřiny zaběhl před dvěma lety v Pekingu.

Ivan Panasyuk (Ukrajina – koule, disk)
Pětadvacetiletý diskař má Nové Město nad Metují rád, neboť si zde vytvořil osobní rekordy jak v kouli, tak v disku. Právě jeho diskařský výkon 63,39m z roku 2014 je stále platným rekordem Velké ceny.

Philip Osei (Kanada – 400m)
Severoamerický čtvrtkař (400m) by svým osobním rekordem 45,23 výrazně posunul maximum Velké ceny na trati 400m, které drží z roku 2015 Alžířan Souifane Bouhadda.

Ján Volko (Slovensko – 200m)
Mladý slovenský sprinter je čerstvým juniorským evropským šampionem v běhu na 200m.