Největší ovace si už tradičně vysloužili ti, kteří byli uvedeni do Síně slávy. Tentokrát se to týkalo dvojice Karel Jansa – Jozef Uhrin.
Prvně jmenovaný se aktivně zúčastňoval akcí Klubu českých turistů, kde je řadovým členem už od roku 1965. V letech 1985 – 1997 navíc vykonával funkci předsedy novoměstského odboru. Mnoho let také působil jako organizátor výletů a zájezdů nejen pro členy KČT, ale i pro ostatní veřejnost. Měl hlavní zásluhu při několikaletých jednáních o navrácení pozemku odboru KČT na Vrchmezí.
Jozef Uhrin se sportu v Novém Městě nad Metují věnuje od roku 1964, kdy zde nastoupil k výkonu základní vojenské služby. Byl aktivním fotbalistou, basketbalistou, volejbalistou i házenkářem. Později k aktivnímu sportování přibyla i činnost trenérská a funkcionářská. V současné době působí Jozef Uhrin v TC Nové Město nad Metují a je stále aktivním sportovcem a sportovním nadšencem. Od počátku založení novoměstské sportovní komise je jejím členem.

Přehled všech letos oceněných

Výkonnostní sport - jednotlivci

Jan KRÁL,T.J. Sokol Nové Město nad Metují, šplh
Již několik let patří k předním "šplhavcům" v rámci ČR. 3. místo ve Velké ceně Nového Města nad Metují ve šplhu na 14 m laně, jako jediný vyšplhal v rámci závodů ve šplhu na laně v Mladé Boleslavi extrémní délku 20 m.

Lukáš HOLÝ, MFK Nové Město nad Metují, fotbal
Brankář, přes drobné zdravotní problémy odváděl v zápasech Východočeského přeboru staršího dorostu velmi kvalitní a spolehlivé výkony.

Michal FIŠER,T.J. Sokol Krčín, národní házená
Patří k oporám svého družstva, na vrcholových akcích je pravidelně vyhlašován mezi nejlepšími útočníky a střelci.

Sabina LABUDOVÁ,TC Nové Město nad Metují, tenis
Nejlepší žák TC Nové Město nad Metují za rok 2013.

Jan BEJR,KČT Nové Město nad Metují, turistika
Cvičitel a vedoucí pěších a lyžařských výletů, věnuje se organizaci zájezdů pro širokou veřejnost a je aktivním spolupořadatelem pochodů. Mnoho let působí ve výboru KČT Nové Město nad Metují.

Marek HRADECKÝ,Florbalová škola Nové Město nad Metují, florbal
Kapitán a hlavní opora týmu starších žáků. Za 16 zápasů vstřelil 22 branek a 7 asistencí.

Tomáš PRAUS, TJ Spartak Nové Město nad Metují, lední hokej
Dlouholetý a zkušený hráč A-týmu, který stabilně dosahuje výborných výsledků.

Rudolf PAAR, TJ Sokol Vrchoviny, horolezectví
V roce 2013 dosáhl svých zatím nejcennějších výstupů, např. cesta Yosemity 7a OS v rakouském Ödstalerském údolí, El Chupacabras 7a+ OS ve španělské Desplomilandii, Paranoja 9+ PP v místní oblasti Kounov.

Výkonnostní sport – kolektivy

Družstvo starší přípravky, MFK Nové Město nad Metují, fotbal
Trenér Václav Krátký, družstvo suverénně vede po podzimní části svoji skupinu krajského přeboru.

Družstvo starších žáků, T.J. Sokol Krčín, národní házená
Trenéři: Jan Valtera, Ladislav Marek, Pavel Samek. Vítěz Krajského přeboru, 2. místo na Mistrovství ČR, 2. místo na halovém Poháru ČR.

„Fitness Team", Stepík Nové Město nad Metují, aerobik
Složení týmu:Petra Čížková, Lucie Daňková, Markéta Maršíková, Dominika Martinková, Karolína Nogová, Diana Pinkavová, Denisa Rückerová, Adéla Vávrová, trenérka choreografka Zuzana Václavíková. Dosažené úspěchy: 1. místo FIAF AEROBIC 2013 v Praze, 1. místo BOHEMIA AEROBIC TOUR a mnoho dalších úspěchů na regionálních soutěžích.

Družstvo starších žáků, TJ Spartak Nové Město nad Metují, lední hokej
Hlavní trenér Alois Hulán, trenér Miroslav Hladík. Družstvo zvítězilo v krajské lize.

Družstvo mužů, TC Nové Město nad Metují, tenis
Družstvo se umístilo na 2. místě v krajské soutěži se stejným počtem bodů jako vítěz.

Družstvo přípravky, Florbalová škola Nové Město nad Metují, florbal
Trenéři Macháček a Buchalová. Družstvo se pravidelně umísťuje na přeních místech florbalových turnajů pořádaných Českou florbalovou unií v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Největším talentem je Jakub Vysoký, ale i ostatní - Ondra Bahník, Petr Mazač, Martin Skládal, Tomáš Žahourek, Denisa Macháčková, Saša Teplá, Vendulka Buchalová, Ondra Lakomý, Kamila Lakomá, Štěpán Škoda, Zdeněk Nerud a Šimon Babka, jsou velice šikovní a nadějní pro další florbalový rozvoj.

Družstvo starších žákyň, TJ Sport pro všechny Nové Město nad Metují
Družstvo ve složení Lucie Martínková, Dominika Mervartová, Sandra Peterová se v roce 2013 zúčastnilo všech soutěží konaných Regionálním centrem Náchod a Krajskou asociací Hradec Králové.

Výkonnostní sport – trenéři

Jan RÝDLO, TJ Sport pro všechny Nové Město nad Metují
Cvičitel III. třídy všeobecné tělesné výchovy. Pracuje jako cvičitel v oddílech žactva, dorostu i mužů. Účastní se všech akcí TJ Sport pro všechny a jako rozhodčí při soutěžích v zimním pětiboji, atletice, ringu, brännballu.

Petr ČERENKOV, MFK Nové Město nad Metují, fotbal
Trenér mladší přípravky. Již několik let poctivě a svědomitě pracuje s nejmenšími fotbalisty, vychovává je pro vyšší věkové kategorie, kde se velmi dobře uplatňují.

Zuzana LÁBUSOVÁ,T.J. Sokol Krčín, národní házená
Dlouholetá úspěšná trenérka mládeže, která se každým rokem účastní se svým družstvem mladších žákyň vrcholových akcí.

Zuzana VÁCLAVÍKOVÁ, Stepík Nové Město nad Metují, aerobik
Trenérka úspěšného „Fitness Teamu", se kterým dosáhla řady úspěchů v celostátních i regionálních soutěžích.

Zdeněk KRÁKORA, Florbalová škola Nové Město nad Metují, florbal
Trenér mládeže, je ochotný, spolehlivý u kluků velice oblíbený

Mgr. Soňa PAAROVÁ,SK Nové Město nad Metují, atletika
V minulosti aktivní atletka nyní trenérka atletické přípravky, která čítá více než 50 dětí. O tom, že svou práci vykonává výtečně, svědčí obrovský zájem rodičovské veřejnosti o dětskou atletiku ve městě.

Alois HULÁN,TJ Spartak Nové Město nad Metují, lední hokej
Dlouholetý zkušený trenér mládeže, který dosahuje velmi dobrých výsledků.

Petr HACKER,TJ Sokol Vrchoviny, horolezectví
Tréninku dětí se věnuje od roku 1999. Díky jeho přístupu a vedení se výkonnost dětí velice rychle zlepšila a v současnosti dosahují některé z nich předních umístění na lezeckých závodech celorepublikového významu.

Vrcholový sport - jednotlivci dospělí

Michaela BROUMOVÁ, SK Nové Město nad Metují, atletika: 1. místo MČR juniorek, sedmiboj; 2. místo MČR juniorek, dálka; 3. místo MČR do 22 let, dálka; 3. místo MČR juniorek v hale, pětiboj; 3. místo Mezistátní utkání ČR-Slovinsko-Maďarsko-Chorvatsko, dálka.

Michaela DRÁBKOVÁ, SK Nové Město nad Metují, atletika: 1. místo MČR žen, 3000 m překážek; 2. místo MČR 22 let, 1500 m; 2. místo MČR v hale, 800 m.

Dominik SÁDLO, SK Nové Město nad Metují, atletika: 2. místo MČR, 10 000 m; 2. místo MČR juniorů, 5 000 m; 6. místo Mezistátní utkání ČR-Slovinsko-Maďarsko-Chorvatsko, 5 000 m; 1. místo MS juniorů, běh do vrchu – družstva (Polsko); 4. místo MS juniorů, běh do vrchu – jednotlivci (Polsko).

Vrcholový sport - jednotlivci mládež

Vojtěch HÁJEK, SK Nové Město nad Metují, atletika: 3. místo MČR žáků, 3 000 m

Aleš KRÁL, SK Nové Město nad Metují, atletika:3. místo MČR dorostu, oštěp; 4. místo Mezistátní utkání ČR-Slovensko-Maďarsko, oštěp

Jan ŽALUDA, SK Nové Město nad Metují, atletika: 1. místo MČR žáků, přespolní běh; 1. místo MČR žáků, 1 500 m; 2. místo MČR žáků v hale, 800 m; 1. místo Mezistátní utkání ČR-Slovensko-Slovinsko-Maďarsko-Chorvatsko, 1 000 m.

Vrcholový sport - kolektivy

Družstvo starších žákyň, T.J. Sokol Krčín, národní házená. Trenéři: Ctirad Štěpánek, Petr Kalivoda, Petr Šimánek. Družstvo zvítězilo na Mistrovství ČR a na Zimní halovém poháru ČR.

Družstvo dorostenek, T.J. Sokol Krčín, národní házená. Trenéři: Pavel Kotlář, Petr Šimánek. Družstvo zvítězilo na Mistrovství ČR a na Zimní halovém poháru ČR.

Družstvo juniorů, TJ Spartak Nové Město nad Metují, lední hokej. Hlavní trenér Milan Havrda, trenér Jan Krejsek. Družstvo zvítězilo v Krajské lize juniorů.

Vrcholový sport - trenéři

Ing. Miroslav DUCH, SK Nové Město nad Metují, atletika. Svěřenci: Dominik Sádlo

Ing. Radka KRÁLOVÁ, SK Nové Město nad Metují, atletika. Svěřenci: Aleš Král

Ctirad ŠTĚPÁNEK, T.J. Sokol Krčín, národní házená. Družstvo starších žákyň dovedl k titulu Mistr ČR 2013

Tělesně postižení sportovci

Jiří KLICH, SK Nové Město nad Metují, lukostřelba: 1. místo MČR, kladkový luk

Martin ZVOLÁNEK, SK Nové Město nad Metují, atletika: 1. místo MČR, kuželka F51; 1. místo MČR, disk F51.

Družstvo vozíčkářů, SK Nové Město nad Metují, curling: 2. místo MČR Open (1. místo z ČR)

Síň slávy

Karel JANSA: Od roku 1961 se aktivně zúčastňoval akcí Klubu českých turistů, který byl v té době pouze pod hlavičkou ČSTV. Řadovým členem KČT se stal v roce 1965 a je jím až dodnes. Od roku 1978 působil ve výboru KČT a v letech 1985 – 1997 vykonával funkci předsedy novoměstského odboru. Po roce 1989 pan Jansa výraznou měrou přispěl k osamostatnění odboru KČT v Novém Městě nad Metují. Mnoho let působil jako organizátor výletů a zájezdů nejen pro členy KČT, ale i pro ostatní veřejnost. Měl hlavní zásluhu při několikaletých jednáních o navrácení pozemku odboru KČT na Vrchmezí. Lesy ČR si neoprávněně pozemek přivlastnily v roce 1974, ale teprve rozhodnutím okresního soudu v roce 1994 byl pozemek navrácen novoměstskému odboru.

Jozef UHRIN: Sportu v Novém Městě nad Metují se věnuje od roku 1964, kdy zde nastoupil k výkonu základní vojenské služby. V Dukle Nové Město nad Metují se zapojil do oddílů kopané, basketbalu a volejbalu. Od roku 1966 aktivně působil ve Spartaku Nové Město nad Metují v oddílech kopané, házené a volejbalu. Později k aktivnímu sportování přibyla i činnost trenérská a funkcionářská. Začal pracovat s mládeží v oddílu kopané, později se stal trenérem volejbalového družstva žen, které postoupilo do krajského přeboru. Stal se členem výboru oddílu ledního hokeje a od roku 1990 pracoval na pozici předsedy oddílu. V této funkci se vždy snažil, aby děti měly možnost svůj talent rozvíjet a dostat se se sportem za hranice města, okresu a třeba i republiky. V současné době působí pan Jozef Uhrin v TC Nové Město nad Metují a je stále aktivním sportovcem a sportovním nadšencem. Od počátku založení sportovní komise je jejím členem.

Druhým ze slavnostně uvedených do novoměstské sportovní Síně slávy je Jozef Uhrin (vpravo).