Před několika dny se totiž v této zhruba patnáctitisícové obci konalo Mistrovství Evropy v canicrossu, tedy sportu, kde je běžící člověk tažen jedním nebo více psy.
S evropskou konkurencí se v Belgii poměřily i dvě závodnice z Náchodska, Zdena Dušková z Babí u Náchoda a červenokostelecká Tereza Hanušová. A právě mezi oběma kamarádkami a tréninkovými partnerkami se nakonec rozhodovalo o titulu mistryně Evropy.
Po dvou více než pětikilometrových kolech byla v čele Zdena Dušková. Její červenokostelecká rivalka a kamarádka na ní ze druhého místa ztrácela půl minuty.
Do třetího kola se ale startovalo podle rozestupů, což bylo mírnou výhodou pro červenokosteleckou Terezu Hanušovou. „Takový start je výhodný pro ty, kteří startují později a jejichž psi se snaží doběhnout ty před sebou. V mém případě byla tato výhoda násobena tím, že jsme s první Zdenou Duškovou tréninkové parťačky," říkala Hanušová.
Té se nakonec půlminutové manko Duškové podařilo smazat a do cíle vběhly obě závodnice současně.  Titul mistryně Evropy čistokrevných severských plemen tedy byl letos dělený mezi dvě české kamarádky. „Velkou zásluhu na mém úspěchu měla právě Zdenička, která mi umožnila trénovat s ní a jejími perfektně vytrénovanými psy," nezapomněla zmínit důležitou skutečnost šťastná Tereza Hanušová. (tk, mr)