„Byly to podniky všech stupňů, od takříkajíc pouťáků a dětských závodů až po Velkou cenu, která je pro nás vždy absolutním pořadatelským vrcholem," říká Aleš Žďárský, předseda atletického oddílu SK Nové Město nad Metují.

Účastnici ze čtrnácti zemí světa

Vloni se pořadatelskému týmu červencové Velké ceny podařilo přilákat na mítink atlety ze čtrnácti zemí světa. Mimo jiné i Morrise z USA, Oliveiru z Brazílie nebo Marzouka ze Saúdské Arábie.

„Osobně jsem velmi rád, že se u nás objevila Caster Semenya, světová šampiónka z MS v Berlíně, která k nám přilákala nejen diváky, ale i média. Navíc se u nás asi dobře připravila, protože následně splnila limit na MS v Pekingu, kde reprezentovala Jihoafrickou republiku na trati 800 metrů," vzpomíná největší hvězdu loňské Velké ceny Aleš Žďárský. „Moc děkuji, že jsem k vám mohla přijet. Pro mě to byla čtvrtka po delší době a na mě je to dost rychlá trať," říkala po svém vítězném vystoupení na Velké ceně největší hvězda.

Mítink lze zpětně v každém případě hodnotit kladně, byť jedna věc Aleše Žďárského trápí. „Po stránce organizační trochu řešíme, jak přilákat více špičkových českých závodníků, pro které připravujeme výtečnou zahraniční konkurenci," láme si hlavu Žďárský, který už se svými spolupracovníky pilně připravuje ročník následující. Ten se uskuteční 30. července letošního roku.

„Zase se samozřejmě budeme snažit získat co nejkvalitnější atlety. Dozvěděl jsem se, že nám ve Velké Británii dělá velkou reklamu kladivářka Sarah Holt, která u nás vloni vyhrála. Údajně se jí v Novém Městě moc líbilo a plánuje s kolegy z reprezentace přijet na ročník 2016. Už dnes prakticky víme, že dorazí silná skupina z Polska či z Ukrajiny," prozrazuje ze zákulisí Aleš Žďárský.

Možnost plnění olympijských limitů

Velká cena Nového Města nad Metují tak začíná mít v atletickém světě pořádné jméno, což organizátorům trochu usnadňuje situaci při shánění zvučných jmen.

Termínově je mítink blízko Letních olympijských her v Rio de Janeiro a v Novém Městě nad Metují opět bude možné plnit účastnické limity. Všichni diváci se tedy mají na co těšit. „Nechceme předem nic slibovat, ale pokud se to podaří, tak očekáváme největší návštěvu, jaká kdy u nás byla," dodává trochu tajemně Žďárský.

Na konci minulé sezony se navíc objevilo hodnocení sportovní úrovně atletických mítinků, které se v roce 2015 uskutečnily na území České republiky.

V hodnocení však nejsou zahrnuty oba TOP české mítinky, kterými jsou Zlatá tretra v Ostravě a Memoriál Josefa Odložila v Praze. V takto redukovaném pořadí bez obou TOP mítinků skončila Velká cena Nového Města nad Metují druhá hned za Velkou cenou Tábora. Projekt Czech Double Meeting, který spojuje právě obě zmíněné Velké ceny, tak redukované pořadí (viz. rámeček vpravo) českých mítinků ovládl.