Vybíhat se bude tradičně z hronovského náměstí. Poběží se po původní trati po hlavní silnici přes železniční most a dále ulicí Kladskou, Kamenicí až před městskou radnici na náměstí v Náchodě. Trať měří 8850 metrů.

V Náchodě budou už od 8.15 probíhat souboje v dětských kategoriích. Hlavní závod je zařazen do seriálu s názvem Primátor cup, který právě během z Hronova do Náchoda vyvrcholí. Slavnostní vyhlášení letošního Primátor cupu proběhne 8. listopadu v návštěvnickém centru pivovaru Primátor.

V celkovém pořadí zatím vede novoměstský běžec Kamil Krunka, jenž si výhrou na Ceně Metuje, která se běžela v Novém Městě nad Metují začátkem října, upevnil první pozici. Krunka bude navíc obhajovat loňský titul z Náchoda, kde už má na svém kontě celkem tři triumfy.

„Měl jsem ten závod pod kontrolou a upřímně řečeno, už jsem ani nečekal, že bych mohl Hronov-Náchod ještě vyhrát,“ říkal loni obhájce prvenství Krunka, jenž by měl i v letošním roce být jedním z favoritů hlavního klání. Mezi ženami byla před rokem nejrychlejší česká závodnice Adéla Stránská.

Mužský traťový rekord na trase Hronov-Náchod drží už 26 let Jan Pešava, který trať zdolal za 25:07. Mezi ženami už pět let vládne bývalá lyžařka Eva Vrabcová Nývltová (29:05).

Pro vítězství si doběhl domácí borec Kamil Krunka.
Cenu Metuje ovládl domácí Krunka