Členy výkonného výboru ČUS Náchod byli zvoleni: Bedřich Erben, Bohuslav Bergr, Karel Jindra, Stanislav Jirásek, Josef Míl, Jiří Podolník, Ilona Šanderová a Petr Vítek. Revizní komise bude pracovat ve složení Jiří Doucha, Martina Mědílková a Hana Lhotská.

Lepší koordinace v rozdělování peněz

Hana Kopecká v úvodu volební valné hromady seznámila přítomné zástupce jednotlivých oddílů či svazů s prací výboru za uplynulé volební období a zároveň je obeznámila s novinkami v České unii sportu. „Spuštěním projektu servisních center sportu v krajích a okresech se očekává lepší koordinace v přerozdělování peněz do krajů a regionů," potěšila přítomné zástupce oddílů předsedkyně Hana Kopecká.
Ta rovněž zmínila fakt, že byla podána žaloba na Aleše Hušáka, bývalého ředitele společnosti Sazka. Pozitivum Kopecká vidí také v zeštíhlení pražského aparátu či v postupném umazávání pohledávek. Rovněž vítá obnovení projektu „Sportuj s námi". Hodně zásadní změnou je podle Hany Kopecké také skutečnost, že od 1. ledna 2014 se všechna občanská sdružení, tedy i tělovýchovné jednoty či sportovní kluby, změní na spolky. „Na provedení změny ale máme tři roky," uklidnila přítomné předsedkyně VV OS ČUS Náchod. Ta je zároveň od září také předsedkyní Krajské organizace Královéhradeckého krajského sdružení ČUS, což ji otevírá další možnosti, jak prospět okresnímu sdružení.
Od zpráv celorepublikových se ve své řeči vrátila k akcím, na nichž se ještě Okresní sdružení ČSTV v uplynulém období podílelo. V první řadě zmínila povedené vyhlašování Nejúspěšnějších sportovců okresu Náchod, neméně kladně hodnotila vzrůstající zájem o silniční běh Hronov-Náchod, a zmínila rovněž činnost velmi aktivní Komise vesnické tělovýchovy, která letos absolvovala už 46. ročník soutěží vesnických jednot.
Klíčovým bodem příspěvku Hany Kopecké se stal způsob shánění prostředků. „Financování, obecně sportu a tělovýchovy, je složeno z dotací České unie sportu. Dalším zdrojem jsou dotace samospráv – kraje, města a obce, důležitým zdrojem pro fungování našeho okresního sdružení je příjem za služby pro okresní svazy a posledním zdrojem příjmu je například hospodářská činnost," vyjmenovala Hana Kopecká hlavní toky finančních prostředků do okresního sportu.

Chybí pohled
 do budoucna

Právě finance se staly hodně diskutovaným tématem v závěru celého jednání, kdy dostali prostor zástupci jednotlivých klubů či svazů. „Nám dělá starost pohled do budoucna. Chybí hlubší vize České unie sportu. Chápeme, že ve střednědobém horizontu musejí jít prostředky na vyrovnání závazků, ale neznáme jasnou představu České unie sportu v dlouhodobějším horizontu," ptal se Vilém Maur, který na valné hromadě zastupoval MFK Nové Město nad Metují. Ředitel novoměstského Sportovního klubu Libor Šnajdr zase navrhoval zohlednit ve výši členských příspěvků to, jak jednotlivé organizace využívají služeb Okresního sdružení ČUS. Na tento příspěvek reagoval člen VV OS ČUS Petr Vítek, který věří, že výše příspěvků na jednoho člena by se do budoucna mohla srazit na symbolickou částku.

Finance zůstaly viset ve sněmovně

Jiřího Frýbu, zastupujícího Sokol Nový Ples, zase zajímalo, kam se podělo slibovaných 300 milionů korun určených pro sport. Zde se Hana Kopecká odvolávala na informace od předsedy ČUS Miroslava Jansty, který zjistil, že vinou nestabilní politické situace zůstala částka zablokovaná ve sněmovně a až na podzim byla uvolněna. Hana Kopecká však vzápětí dodala, že šlo o investiční prostředky.
Na to konto se opět ozval zástupce MFK Nové Město nad Metují Vilém Maur, který se dotázal, proč jsou prostředky určeny pro investici, když se drtivá většina menších oddílů po celé republice potýká s existenčními problémy. Na liknavý postup úředníků na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) si postěžoval také zástupce BKL Machov Stanislav Jirásek, kterému dodnes chybí na stránkách MŠMT informace o rozdělení dotací a příspěvku jednotlivým klubům. Tedy informace, které podle něj byly dříve zveřejňovány už v průběhu jara.
Závěrečnou tečku za XX. valnou hromadou udělala nová předsedkyně Hana Kopecká, která věří, že se blýská na lepší časy.