„Jsem už skoro stoletý děda, takže si myslím, že by pro mě mohli udělat i kratší trať,“ říká otužilec, který se ve svém životě dokázal vypořádat i se zákeřnou nemocí. Čiperný stařík si přitom na nás udělal čas před i po závodě.

Těší se na MČR

Pane Nicku, víte po kolikátě jste už v Náchodě?
Poprvé jsem zde plaval v roce 1965 za Olomouc, to byl ještě první samostatný oddíl. Ještě si vzpomínám na to, jak jsme se zde, v této staré budově, (bývalá poliklinika – pozn. autora) převlékali, takže to bylo poprvé, jinak jsem zde pravidelně každý rok.
Jak dlouho vůbec plavete?
Plavu od roku 1949, takže jestli dobře počítám, je to už moje 59 sezona.
Trénoval jste dříve pravidelně nebo jen příležitostně?
Dřive jsem trénoval pravidelně dvakrát až třikrát týdně, o víkendech pak byly závody.
Těšil jste se sem do Náchoda?
Ano těšil, ale už jsem taky přemýšlel, že sem nepojedu. Od ledna jsem se totiž zúčastnil už jedenácti akcí. Takže dnes jsem se rozhodl, že poplavu jen 100 m, už prostě musím mít rozum.
Co podmínky (3 stupně voda i vzduch), budou Vám vyhovovat?
Já už jsem si za ta léta zvykl, takže na to nekoukám. Na druhou stranu jsem už ale skoro stoletý děda, takže si myslím, že by pro mě mohli udělat i kratší trať.
Jaké jsou vaše nejbližší plavecké plány?
Nyní mě čeká Mistrovství České republiky v Brně, na které se moc těším.
Byla to normálka
Jak se vám plavalo?
Byla to normálka, jen lituji, že nejsem mladší. Kdyby byl nějaký lékař, který by mě zmrazil a pak nechal roztát, byl bych mu vděčný. Takhle už téměř v pětadevadesáti letech je to pro mě těžké.
Jak to vidítě se svým plaváním v budoucnosti?
Jak jsem už říkal, je to moje 59 sezona. Kdysi jsem naplaval několik tisíc kilometrů, teď je to troch méně, ale jak říkají moji chirurgové, zachránilo ti to život.
Měl jste nějaké zdravotní potíže?

Ano, prodělal jsem smrtelně zákeřnou nemoc – rakovinu tlustého střeva. Jeden hlavní významný lékař z Olomouce mi říkal: „Vy jste byl ne jednou nohou v hrobě, ale oběma. Tohle vám pomáhá a já, když vás vždy vidím někde na náměstí, tak jste pro mě přízrak, protože všichni chirurgové se shodli, že jen ta studená voda pomohla zdolat tuto zákeřnou nemoc.“ Takže já musím jen dodat, zaplaťpánbůh, že tady ještě jsem.