Ano, skutečně je tomu tak.

Mimo rozhodčí, specialistů v závodní kanceláři a u cílové kamery, pracuje na velkých závodech také režisér.

„Ten se stará o co nejlepší působení celého programu na přítomné diváky, koordinuje tým spolupracovníků a moderátorů. Vytváří optimální podmínky pro akreditované novináře, TV štáby a fotografy," vysvětluje důležitou funkci této osoby Aleš Žďárský, ředitel Velké ceny.

Novoměstský mítink je letos poprvé zařazen do společnosti mítinků, které bude režírovat odborník na slovo vzatý. Pavel Průša je uznávaný specialista, má za sebou mnoho významných akcí, na jejichž přípravě a realizaci se podílel. V Ostravě se bez něho neobejde Zlatá tretra, byl režisérem ME mužů a žen kategorie do 22let. Jeho zkušenosti využívají pořadatelé mítinků po celé Evropě. V sobotu se tedy i s jeho pomocí pokusí pořadatelé Velké ceny Nového Města nad Metují posunout úroveň mítinku ještě výše.

Aby měl režisér, co režírovat, potřebuje k tomu především závodníky. O jejich účasti jednají pořadatelé prakticky od skončení minulého ročníku, v těchto dnech teprve vše finišuje. „Určitě víme, že se k nám chystá šestý z Olympijských her v Londýně a tradiční bojovník z našeho kladivářského kruhu Lukáš Melich," přináší první dobrou zprávu Aleš Žďárský.

Jedním z taháků běžeckých disciplín bude rozhodně patnáctistovka, kde by se měli představit kromě českých elitních závodníků Kourka a Vitnera také zahraniční akvizice. První z nich je Slovák Pelikán, dále je to již novoměstským příznivcům atletiky dobře známý keňský mílař Ndiwa a letos si svou novoměstskou premiéru odbude také Mexičan Solares. „Tuhle fajn společnost doplní nejen Johanes Raabe z Německa, ale určitě i další čeští extraligisté," věří ředitel Velké ceny.

Zkrátka však v sobotním odpoledni nepřijdou ani nejmenší diváci. „Pro děti budou připraveny interaktivní atletické pomůcky i dětský koutek, takže se u nás určitě nebudou nudit. Dorazit mohou klidně celé rodiny a každý si zde najde to své," dodává ředitel mítinku. (až, mr)