Snowboarding je oblíbený u všech věkových kategorií a již snad jen škarohlídové vidí za touto aktivitou marihuanu, alkohol a nevázané chování. Jízda „na prkně“ se dostala svojí oblíbeností prakticky na úroveň sjezdového lyžování.


Jedním z míst, které přímo láká je také sjezdovka kameneckého snowparku nedaleko Luisina údolí v Orlických horách. O tom, co všechno na zájemce o jízdu na sněžném prkně v Kamenci čeká, jsme si povídali s jednou z licencovaných instruktorek České asociace snowboardingu, Kateřinou z Náchoda.
Co všechno návštěvníkům Kamenec může nabídnout?
Tak především klid a pohodu. Kamenec je jedno z mála míst, které není přelidněné a kam se dá utéct před civilizací. Je to takový malý ráj uprostřed divočiny. To je asi to největší lákadlo našeho střediska.


Co se týče služeb, kterých můžete využít, tak věřte, že na Vás čeká sjezdovka upravovaná rolbou, snowpark s velkým množstvím překážek pro začátečníky i pokročilé, snowboardová školička a vytápěné zázemí s barem. Toto všechno by mělo přispět k co nejlépe strávenému dni.
Údajně u Vás na Kamenci naučíte ovládat snowboard každého. Není to příliš odvážné tvrzení?
Tak odvážné určitě je, ale jsme si jistí, že ho dokážeme splnit.Všechno záleží jen na odhodlání a chuti vyzkoušet něco nového. Nesejde na věku, nesejde na oblečení, vybavení ani talentu, prostě je jen potřeba trocha trpělivosti a tu my určitě máme, teda alespoň s žáky (smích). Už jsme učili jak malé děti, tak dospěláky, a ve všech případech to bylo úspěšné.
Váš snowpark je jedním z organizátorů seriálu závodů Junior Snowboard Cup, který 19. ledna se právě u Vás pojede Co na jezdce v průběhu soutěže čeká a jak je hodnocena a co může být největší motivací pro zájemce?
Soutěž probíhá formou že jsou hodnoceny jednotlivé jízdy soutěžících po svahu se snowboardovými překážkami. Závodník má k dispozici jak skoky tak raily (zábradlí, po kterých se jezdí) a je hodnocen podle počtu a kvality triků, které na těchto překážkách předvede.


Do celkového bodového hodnocení se odrazí i všestrannost jezdce a jeho styl. Každý jede tři jízdy, z nichž dvě nejlépe hodnocené se počítají do výsledků soutěže. V každém pořádajícím středisku jsou po jednotlivých závodech vyhlášeni vítězové a po posledním, čtvrtém, závodu bude vyhlášení celkových vítězů celého seriálu. Právě ti získají pozvánku na backcountry weekend, který pro ně uspořádá náš tým a proběhne na hřebenech Orlických hor na začátku března. Mimo věcných výher je tahle pozvánka ta největší motivace, protože se jedná o neopakovatelný zážitek a skvělou příležitost okusit to .
Vaše skupina instruktorů a organizátorů se na plakátech a propagačních materiálech prezentuje jako El Shutros. Poněkud zvláštní pojmenování pro aktivity v centru Orlických hor, proč právě tento název? Mimochodem, kolik členů má tým lidí, kteří se na provozu parku podílejí?
Název našeho týmu je ve speciálním šutráckém jazyku a má samozřejmě spojitost s naším domovským střediskem Kamenec. El Shutros tým čítá přibližně 8 lidí, kteří se starají o chod areálu.⋌