V pátek proběhl v rámci 6. ročníků Sportovních dnů Meziměstí Sportovní den školy. Protože se výstavba sportovního areálu teprve chystá a hřiště dětem ke sportování chybí, proběhl atletický čtyřboj (běh na 60 m, skok do dálky, hod koulí a hod na cíl) v prostorách za školou.

Děti II. stupně školy byly rozděleny do dvou kategorií, 6.-7. třída a 8.-9. třída. V mladších dívkách se o 1. místo podělily Ilona Plhalová a Denisa Pokorná, vítězem kategorie mladších chlapců se stal Roman Pokorný. V kategorii starších dívek obsadila 1. místo Andrea Dítětová a v kategorii chlapců se o 1. místo podělili Jiří Kalous a Jan Chmátal. Zároveň s atletickými soutěžemi probíhal na fotbalovém hřišti turnaj I. stupně škol v minikopané.

Již tradičně se zúčastnilo družstvo ze Sokolowska, které obsadilo v celkovém klání 3. místo. Putovní pohár si již podruhé odvezlo družstvo ze ZŠ Hradební Broumov. Prostřední příčku, tedy 2. místo, obsadilo družstvo z Meziměstí .

Sobotní ráno příliš nelákalo ven, jemně mrholilo. To ale nevadilo plánovanému turnaji ve stolním tenise, který probíhal v tělocvičně na nádraží. Soutěž byla rozdělena na dvě kategorie – na registrované závodníky a neregistrované. V prostorách tělocvičny se ozývaly v naprostém soustředění hráčů jen míčky odrážející se od stolů. A jak vše dopadlo? V kategorii registrovaných hráčů obsadil 1. místo pan Jiří Ďoubek z Broumova, v neregistrovaných pak pan Stefan Przepiórski z Mieroszówa.

Přes obavy z vrtkavosti počasí nás nedělní ráno uvítalo polojasnou oblohou s občasnými paprsky sluníčka. Přípravy na dvě nejvýznamnější akce zařazené do Sportovních dnů Meziměstí vrcholily. V 9 hodin byl odstartován již 27. ročník Silničního běhu Meziměstím a okolím. V kategorii předškolních dětí se na trať vydalo 58 dětí ve věku od necelého roku do šesti let. Nejmladším účastníkem letošního ročníku byla Markéta Jablečníková.

Po těchto dětech se vydaly na start další kategorie – mladší děti, starší děti, mladší žáci, již tradičně málo obsazované kategorie starších žáků, dorostenců a juniorů a konečně v 10:30 na trať vyběhlo 45 mužů a žen na desetikilometrovou trať z Meziměstí do Bohdašína a zpět. Necelých 10 minut po startu přijeli 3 závodníci – kategorie nad 75 let – od Hradce Králové, kteří kvůli poruše na ČD dorazili s více jak dvouhodinovým zpožděním. Přesto jsme je ještě pustili na trať a zajistili jejich doprovod sanitou s lékařem, panem doktorem Varcholou, který ochotně opustil hlavní pole závodníků a vrátil se až s posledními běžci.

A jak vše dopadlo? Nejrychlejším chlapcem na 200 m byl Ondřej Metelka z OK 99 Hradec Králové, na 400 m pak Tomasz Paluch z polského Mieroszówa, v mladších žácích na 600 m pak Bartosz Przewlocki z Mierozówa a v kategorii starších žáků na 1000 m pak Kamil Swiatek z Mieroszówa. V kategorii dorostenců na 3000 m zvítězil Eduard Janoszek ze ZŠ Meziměstí. Ve stejných kategoriích dívek se umístily Kateřina Ševcová ze Spartaku Police, Edita Svobodová ze ZŠ Pardubice, Kamila Žuk ze Sokolowska, Edita Svobodová z Pardubic. V mužích již počtvrté zvítězil Kamil Krunka z SK Nové Město nad Metují (na snímku nahoře) v čase 32:41. Nejstarším účastníkem běhu byl František Tomášek (ročník 1925).

V ženách měla nejrychlejší čas paní Táňa Metelková z SK Týniště nad Orlicí, která doběhla v čase 37:03,5. Všichni závodníci obdrželi pamětní listy, tři nejlepší v každé kategorii pak poháry, medaile a věcné a v dospělých kategoriích i finanční ceny. Jedinou kategorií, kde ceny dostali všichni běžci, byly předškolní děti. Pro ty byly připraveny drobné odměny a navíc obdržely od paní poslankyně Zdeňky Horníkové plyšové lvíčky, kteří šli v tomto roce opravdu na dračku. Paní poslankyně se při svém pobytu v Meziměstí zúčastnila i předávání cen v dětských kategoriích a odstartovala hlavní závod, běh na 10 km.

Současně se silničním během probíhal na fotbalovém hřišti turnaj OLD BOYS. Tentokrát se do tohoto turnaje přihlásila čtyři družstva – Mieroszów, Nowa Ruda, Teplice nad Metují a Meziměstí. Tato družstva se na základě společné smlouvy o spolupráci na poli sportu sešla v tomto roce již podruhé. Turnaj začal českým duelem, kde souboj skončil nerozhodně a rozhodovaly penalty. V nich bylo úspěšnější Meziměstí. Následoval souboj Nowa Ruda a Mieroszów, zde prohrál Mieroszów.

Na odpolední hodiny pak byly připraveny zápasy o 3. a 1. místo. O třetí místo spolu bojovala družstva z Mieroszówa a Teplic nad Metují, vítězem se staly Teplice. Meziměstí bojovalo o první místo s Nowou Rudou. V normálním hracím čase skončil zápas 4:4. Teprve v souboji na penalty mělo Meziměstí více štěstí a oplatilo Nowé Rudě porážku z května letošního roku. Celkové pořadí: 1. Meziměstí, 2. Nowa Ruda, 3. Teplice nad Metují, 4. Sokolowsko.

Sportovní víkend byl náročný nejen pro sportovce, ale i pro pořadatele. Uskutečnil se v rámci projektu „S Měškem a Doubravkou“ bez hranic a byl spolufinancován z prostředků ERDF prostřednictvím Euroregionu Glacensis.

(Eva Mücková)