Vstup do jara jste moc povedený neměli, když jste v obou úvodních zápasech nebodovali. Čím to podle vás bylo?
To je pravda. Začátek jarní části soutěže pro nás nebyl ideální, protože jsme během zimní přestávky sehnali málo soupeřů, abychom do úvodu jarní části byli dostatečně herně připraveni. V přípravě jsme absolvovali jen jeden turnaj v Polsku, ale ten pro nás nebyl až tak přínosný, protože byl vzhledem k termínovým kolizím naší a polské soutěže už v polovině ledna. V té době jsme se spíše potřebovali připravovat kondičně než herně. V závěru zimní přípravy už jsme bohužel neměli moc šancí sehnat soupeře na dokonalé sehrání.

Takže jste se, s nadsázkou řečeno, sehrávali až v prvních mistrovských utkáních?
V podstatě ano, a tomu také odpovídala naše výkonnost, kdy jsme dokázali hrát chvílemi poměrně pohlednou házenou a na druhou stranu jsme za krátký časový okamžik dokázali vyrobit neuvěřitelné a elementární chyby. Navíc obě úvodní utkání jsme hráli venku a ať to bylo v Jičíně, nebo v Karviné, tak se potvrdilo, že naše rozehrání odpovídá nedostatku možností zahrát si během zimní přestávky přípravné zápasy.

Jarní domácí premiéru jste ale zvládli.
To ano, ale uvědomovali jsme si, že Chodov na nás umí hrát velmi dobrou házenou a navíc často výkony Chodova jsou ve venkovním prostředí lepší, než jak hrají doma. Mé obavy se také naplnily, utkání bylo od samého začátku až do konce naprosto vyrovnané a myslím si, že se k nám nakonec přiklonilo sportovní štěstí. Bylo to ale nesmírně důležité, protože jsme se v tomto okamžiku odrazili do krátkodobé úspěšné série…

…kterou jste natáhli v Novém Veselí.
Přesně tak. V Novém Veselí se vždy hraje velmi obtížně, protože tamní bouřlivé prostředí hosty sráží. Atmosféra tam bývá velmi hlučná, ale utkání se nám podařilo dostat pod kontrolu a i ten závěrečný výsledek, kdy jsme vyhráli o pět branek, svědčí o tom, že se nám tam skutečně dařilo.

Vaši momentální skvělou formu v dalším kole doslova odskákal Dvůr Králové.
Zápasem se Dvorem ta naše krátkodobá série tří vítězství za sebou vyvrcholila. Utkání jsme měli pod kontrolou a bylo dobře, že se nám podařilo z pěti prvních utkání, z nichž jsme navíc tři hráli ve venkovním prostředí, získat šest bodů.

Po Dvoru ale přišel těžký zápasový dvojboj – druhé Strakonice a první Kopřivnice.
V zápase ve Strakonicích bylo jasné, že pouze velmi dobrý a soustředěný výkon může stačit na to, abychom s domácími hráli vyrovnanou partii, ale to jsme plnili asi jen v první půli. Ve druhém poločase jako bychom se zastavili, domácí nás v závěru jednoznačně přehrávali a nedali nám šanci se vrátit do utkání.

Proti suverénní Kopřivnici jste ale nesehráli vůbec špatný zápas?
Kopřivnice byla pro nás velkou motivací, ale zároveň si myslím, že i my jsme byli pro hosty motivací, protože se nám na podzim, jako jedinému družstvu soutěže, podařilo urvat v Kopřivnici bod. Utkání, ač jsme ho prohráli o dva góly, bylo v celém průběhu vyrovnané. Sportovní štěstí se ale nakonec přiklonilo k hostům a dá se říci, že asi vyhráli zaslouženě.

Po dvou porážkách vás čekal další těžký zápas v Bystřici pod Hostýnem, kde jste navázali na domácí výkon s Kopřivnicí.
Ano, dá se to tak říci. V Bystřici je to ale stejně jako v Novém Veselí hodně bouřlivé, navíc se tam hraje v neděli v dopoledních hodinách. Ale podařilo se nám tam vyhrát, z čehož jsem měl obrovskou radost, protože Bystřice to utkání nevzdala a hrála chvílemi jako o život. My jsme to ustáli velmi soustředěným výkonem, sportovní štěstí nám bylo nakloněno, ale základem úspěchu byla bojovnost, nasazení a maximální soustředěnost.

Po Bystřici přišel možná klíčový zápas jara, který jste ale hrubě nezvládli. Proč?
To sám nevím. Možná v podvědomí toho, že jsme na podzim v Plzni uhráli remízový stav, přišlo podcenění soupeře. Plzeň, ač nekompletní a rozhodně ve slabší sestavě než v Plzni, nás naprosto jednoznačně přehrála od úplného začátku až do konce. A tomu také odpovídal ostudný výsledek.

Porážkou s Plzní jste se v podstatě připravili o třetí místo, takže poslední dvě utkání jste už vlastně dohrávali jen z povinnosti.
Po ostudném výkonu proti Plzni jsme měli co napravovat a podařilo se nám to hned následující víkend v Bohunicích v Brně. Utkání jsme vyhráli a byl jsem překvapen z toho, že Bohunice hrající o záchranu předváděly hodně kostrbatý výkon. Ten náš byl naopak v porovnání s předcházejícím víkendem velice milým překvapením, kdy jsme hráli velmi rychlou házenou, dařila se nám kombinace na brankovišti a hráli jsme velmi solidně v obraně.

Sezónu jste pak zakončili doma proti Olomouci, které jste měli z podzimu co vracet.
Ano, tady nám velela povinnost zvítězit, protože jsme v prosinci bohužel v Olomouci prohráli po velmi špatném výkonu a bylo dobré, že jsme to tentokrát zvládli.

Jste tedy s konečným pátým místem spokojen?
Nejsem, protože už tři sezóny dozadu je naše výkonnost doslova na vlnách. My dokážeme podat velmi dobrý výkon a hrát pohlednou i efektivní házenou. Neuplyne ale ani šest dní a jsme schopni v následujícím střetnutí vyrábět naprosto zásadní chyby, dostáváme se do jakési házenkářské šedi, ze které se nedokážeme za celých 60 minut dostat.

Čím to podle vás je. Málo zkušeností?
Ale ti hráči už nejsou až tak nezkušení. Je pravda, že většina z nich ještě zdaleka není v tom ideálním házenkářském věku, ale na druhou stranu toto družstvo s mírnými změnami je pospolu už čtyři a půl roku.