Začátkem března se totiž na pražském holešovickém výstavišti stal halovým mistrem republiky, od té doby se však již ve venkovním seriálu na nejvyšší stupínek nedostal.


Nejvyšší stupínek venku stále uniká


Letošní venkovní šampionát začínal koncem dubna v Kramolíně a až do prázdnin se jel každých 14 dní jeden podnik. V prvním závodě venkovního mistrovství České republiky v Kramolíně u Nepomuku skončil druhý za svým největším rivalem Martinem Křoustkem. „V Kramolíně se mi jelo dobře, ale než jsem se dostal do rytmu, bylo prakticky po závodě. Zpětně mě to trochu mrzí, protože se mi tam jelo fakt dobře a závod si užíval,“ dodává s odstupem času Svoboda. Za svůj nejhorší závod letošní sezony naopak označil náchodský jezdec další podnik MČR, který se jel v jihočeských Břežanech. „Tam se mi nepovedlo několik sekcí a nakonec jsem byl rád, že jsem se vůbec umístil na bedně,“ okomentoval třetí místo v Břežanech Jiří Svoboda. Ten si pak trochu spravil chuť čtrnáct dní nato, když v Jiníně u Strakonic skončil opět druhý. „V Jiníně pořadatelé připravili strašně lehkou trať, na které jsem bohužel chytil zbytečnou pětku, což nakonec rozhodlo o mém druhém místě,“ je si vědom zbytečného zaváhání Jiří Svoboda.


V Ouběnicích u Dobříše, bývalé baště sajdkárkrosu, si pak dali trialoví jezdci dostaveníčko ve čtvrtém dílu mistrovství České republiky. „Tam to byl super závod, ale bohužel mi nejela motorka. Pokoušeli jsme se to při závodě třikrát marně opravit což se nedařilo a díky tomu jsem chytil dvě pětky, což se už nedalo dohnat,“ lituje technických závad Svoboda. Tady ale bylo vítězství nejblíže, tady na mne neměl nikdo.


Exhibice nakonec dostala přednost


Zatím poslední podnik MČR se jel na konci června v Jablonci nad Jizerou, kde si pořadatelé připravili pro jezdce těžkou trať. „Jelo se několik sekcí přímo v korytu Jizery a některé úseky i v kopci nad Jabloncem. Celý závod jsem vedl, bohužel mi nevyšlo posledních pět sekcí, takže jsem nakonec skončil zase druhý,“ dodává Svoboda. Náchodský závodník pak v prvním červencovém víkendu chtěl skloubit již dlouho dopředu domluvenou exhibici v Jihlavě se závodem mistrovství světa, který se jel v Kramolíně. „Pokoušel jsem se to nějak udělat, ale bohužel se to nedalo časově sladit,“ říká Svoboda, který nakonec dal přednost exhibici. ,,V MČR to je škoda, mám velikou smůlu. Několikrát jsem měl vítězství ve svých rukou ale buď mi nejela motorka nebo jsem udělal hloupou chybu,“ dodal Svoboda.


Další závod čeká Jiřího Svobodu 10. srpna v Polsku, kde se jede mistrovství Evropy, týden poté se seriál mistrovství Evropy přesune do Tanvaldu, kde se týden po tomto ME jede mistrovství České republiky. „Předtím si však ještě udělám dovolenou, jedu s kamarády na motorkách do Chorvatska, takže i dovolená bude v sedle motocyklu. Moc se na to těším, i když vím, že návrat do závodního kolotoče bude hodně narychlo. Po Evropě v Polsku a Tanvaldu se jede poslední srpnový víkend ve Švédsku mistrovství Evropy i světa, ale to ještě nevím, jestli tam pojedu. Pak nás čeká v Kyselce mistrovství České republiky,“ dodává Svoboda.


Výčet závodů ještě doplňuje o mistrovství světa družstev, které se koná na konci září v Andoře. „Tady ale hodně záleží na tom, kolik prostředků uvolní Autoklub ČR, zatím to vypadá značně nejistě,“ polemizuje nad svou účastí či neúčastí člen SVOFE Trial Teamu