Velmi spokojeni mohou být v Novém Městě hlavně s umístěním prvoligových žen. „Do sezóny jsme určitě nevstupovali jako favorité, mysleli jsme si, že se budeme pohybovat v polovině tabulky a nakonec z toho bylo krásné druhé místo, což je určitě úspěch," neskrývá radost Aleš Žďárský, jeden z novoměstských trenérů.

Podle něj je to další signál, že se ženský tým setrváním tradičních opor a doplněný mladšími závodnicemi opět dostává větší konkurenceschopnosti. „Dál to táhnou Alena Ulrichová, Míša Broumová či Ewa Rosiak. Druhým rokem u nás závodí Dáša Rychnovská a Dáša Kynčlová, které jsou poměrně úspěšné na středních a delších tratích. K tomu ale přibývají mladé holky, žákyně, které se přes svůj nízký věk už dokáží prosazovat," těší Žďárského.

Co už ho méně těší, byla poměrně velká absence mužů v soutěžích, což se nakonec odrazilo ve skutečnosti, že novoměstští atleti do poslední chvíle bojovali o udržení se v první lize. „Největší problém mužů byl v účasti některých závodníků, protože to často kolidovalo s různými kvalifikacemi na vrcholné podniky," říká Žďárský.

Jako příklad uvádí nadějného Dominika Sádla, který svůj klub i naši republiku skvěle reprezentoval v bězích do vrchu a mužskému týmu by byl rozhodně hodně platný. To samé se dá říci také o Jiřím Čivrném, který toho na dráze letos také tolik neodzávodil. Dlouhodobě působí v Německu Kamil Krunka, který týmu SK rozhodně hodně chyběl.

Radost však v Novém Městě mohou mít s úspěchem družstva starších žákyň. „Domluvili jsme se na hostování děvčat z jaroměřského oddílu a takto posílené družstvo skončilo druhé v krajském přeboru, dostalo se na Mistrovství Čech, kde skončilo šesté," zmiňuje Žďárský další velmi pěkné umístění novoměstského SK v rámci republiky.

„Čtyři družstva jsme pak měli v soutěžích atletických přípravek, což jsou děti od pěti do jedenácti let. V těchto kategoriích je to především o atletickém hemžení, emocích a fandících rodičích, což je strašně důležité a motivující," uzavírá průřez soutěžemi atletických družstev trenér Žďárský. (mr)