Šest nových rekordů mítinku i solidní představení českých medailových nadějí na blížící se evropský šampionát, který hostí od 7. do 12. srpna Berlín.

Takový byl 42. ročník atletické Velké ceny Nového Města nad Metují, který přilákal na Stadion generála Klapálka zvučná domácíi zahraniční jména.

Skvělí Indové

Hlasitě o sobě dala vědět atletická ekipa závodníků z Indie, která překonávala rekordní zápisy Velké ceny jak na běžícím páse.

Vůbec poprvé se v Novém Městě běžela čtvrtka (400m) s překážkami pod 50 vteřin (49,85), a to zásluhou Inda Dharuna Avyasamyová. Také hladká čtyřstovka patřila závodníkům z druhé nejlidnatější země světa. Muhammed Anas Yahiya se zasloužil o to, že jeho čas 45,24 je novým indickým rekordem na hladké čtvrtce. O zápis do rekordů novoměstského mítinku se postarala i jeho krajanka Poovamma Raju Machettiraová. Ta zaběhla jeden ovál bez překážek za 53,01.

O nejvýraznější zápis do novoměstských tabulek se ale postarala mílařka Diana Mezuliáníková, jež v závodě na 1500 metrů pokořila staré maximum Velké ceny o více než sedm vteřin, a to na současných 4:11,49.

Gólman Sigmy Miloš Buchta
Brankář Sigmy Buchta: Slavia byla efektivní, já jsem nic nechytil

Volko smazal Guliyeva

Nádherný souboj mohli diváci sledovat v závodě mužů na 200 metrů, kde slovenský reprezentant Ján Volko těsně porazil Kanaďana Brandona Rodneyho. Čas vítězného slovenského rekordmana se nakonec zastavil na hodnotě 20,35, což je čas o pět setin lepší, než který vloni v Novém Městě zaběhl úřadující mistr světa na této trati Ramil Guliyev.

Poslední rekordní zápis do novoměstských tabulek byl k vidění ve výškařském sektoru. Zde Japonec Takashi Eto přeskočil 222 centimetrů, čímž překonal maximum Jaroslava Báby z roku 2011 o jediný centimetr.

V solidní formě se před blížícím se domácím, ale hlavně evropským šampionátem představily některé opory české reprezentace.

Unavená Šafránková

Dálkař Radek Juška tentokrát v Novém Městě nad Metují marně útočil na osmimetrovou hranici, a lepší výkon určitě chtěla v Novém Městě předvést i kladivářka Kateřina Šafránková.

„Jsem fakt strašně unavená. Teď jsme už čtrnáct dní na soustředění, takže jsem do toho šla z plného tréninku a doufala, že mě ten závod trochu probudí. V rozhazování jsem hodila docela daleko, jenže bohužel v závodě jsem se k tomu už nedokázala vrátit,“ dodala trochu zklamaně vítězka kladivářské soutěže.

Milým překvapením naopak bylo vítězství vícebojařky Kateřiny Cachové v dálkařském sektoru.

„S výkonem jsem spokojená, protože je to kolem osobáku. Jsem ráda, že se mi v poslední době daří skákat na úrovni mého maxima, jen to musí být v těch prvních třech pokusech,“ dodala s úsměvem Cachová.

Domácí atletickou špičku nyní čeká v posledním červencovém víkendu mistrovství České republiky a pak už ti nejlepší z nich naberou směr Berlín.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky Bohemians Praha 1905 a 1. FC Slovácko 22. července v Praze. Zklamaný Michal Kordula.
První půle? To bylo baroko, hněval se trenér Slovácka Kordula