Turnaj, kterého se zúčastnilo na 130 lukostřelců a 70 členů realizačních týmů z 25 zemí světa, se uskutečnil ve dnech od 15. do 24. července.

O rekordní zápisy se postaraly dvě nejúspěšnější paralympioničky z loňského Ria Jessica Stretton z Velké Británie nástřelem 662 bodů v kvalifikaci žen W1 na 50m a Zahra Nemati z Iránu, 661 bodů v kvalifikaci žen v reflexním luku na 70m.

Další dva světové rekordy padly v soutěži družstev rovněž zásluhou Velké Británie (družstvo žen kladkové luky, 24 šípů na 50m, nástřelem 229 bodů) resp. Íránu (muži kladkové luky, 24 šípů na 50m, 232 bodů).

O evropské rekordy se zasloužila družstva kladkových luků z Velké Británie z kvalifikace žen (1980 bodů) resp. mužů (2044 bodů).

„Po celý týden jsme měli typické rekordní počasí, mírný vítr, přiměřené letní slunce. Šest rekordních zápisů je velmi slušná bilance,“ uznale pokyvuje hlavou Pyry Ekholm, hlavní rozhodčí z Finska.

Nejúspěšnější výpravou se stal ziskem 11 medailí Írán (4-3-4), na druhém místě bylo s devíti cenným kovy (4-2-3) Rusko a třetí skončila s osmi medailemi (2-4-2) Velká Británie.

Česká republika byla pátá se ziskem jedné zlaté zásluhou Davida Drahonínského v kategorii W1.

Mezinárodní lukostřelecké turnaje handicapovaných pořádá Sportovní klub v Novém Městě nad Metují nepřetržitě od roku 1997 a letos se ke Světovému žebříčkovému turnaji premiérově přidal také Evropský pohár.

Sotva skončil letošní ročník, pořadatelé už obdrželi termín Světového žebříčkového turnaje a EP pro příští rok (1. – 8. 7. 2018).

Dostatečný předstih schválení termínu a místa konání by měl přispět k vyšší účasti výprav na Evropském poháru, který si jako nová soutěž v kalendáři evropských federací svoje stálé místo teprve buduje.

Kompletní výsledky z Nového Města nad Metují ke shlédnutí na www.ianseo.net.