„Vloni se v Praze konal první ročník mistrovství světa v mažoretkovém sportu, a tam se ukázalo, že je tento sport u nás na nejvyšší úrovni," říká hrdě Josef Doležel, prezident Mezinárodní federace mažoretkového sportu (IFMS).

A právě mažoretkový sport na nejvyšší úrovni byl o víkendu k vidění na ploše náchodského zimního stadiónu, kde se rozdávaly domácí mistrovské titulu ve finálových soutěžích výkonnostní třídy A s náčiním pom-pom (třásně), 2baton (hůlka), mix (kombinace náčiní pom-pom+baton) a show majorettes. Kromě domácích titulů však byla ve hře také účastnická místa na srpnové MS, které hostí Praha.

Mažoretkový sport se neustále vyvíjí

V Náchodě to byla opět parádní přehlídka kostýmů i sestav, na kterou se sjely závodnice ze všech koutů republiky, a to byla zátěž hlavně na pořadatelský tým. „Zvládnout 1300 závodníků během dvou dnů není snadná věc," ví moc dobře Marta Pavelková, viceprezidentka Mezinárodní federace mažoretkového sportu. „Mažoretkový sport je moderní sport, který se neustále vyvíjí, což na pořadatele klade vysoké nároky. Určité pohodlí musí mít nejen samotné dívky, ale také divák. Ten pokud nebude mít svůj komfort, tak příště už nemusí přijít," uvědomuje si pořadatelskou náročnost celé akce Marta Pavelková, elegantní dáma, k níž neodmyslitelně patří červený klobouk.
„Hodně vždy záleží, jakou má náš sport v daném městě podporu. U Náchoda je vidět, že ta podpora zde je, protože se na nás přijde podívat i pan starosta, což o něčem svědčí," doplňuje svou kolegyni prezident IFMS a jedním dechem dodává. „Náchod je taková elita mažoretkového sportu." To samozřejmě hřeje u srdce pořadatele, kteří mají za sebou nespočet hodin strávených nad zajištěním i těch nejdrobnějších věcí. „Žádný velký problém nebyl, vše fungovalo tak, jak má," říká už uvolněněji Monika Bergerová, jedna z hlavních organizátorek náchodského MČR.

Právě náročnost příprav i rostoucí úroveň soutěže může velmi dobře porovnávat současný prezident IFMS, který stál u kolébky mažoretkového sportu u nás. „Před dvaceti, pětadvaceti lety to byla jen pěkně ustrojená mažoretka s hůlkou. Pak ale začaly přibývat další a další disciplíny a díky tomu se to obohatilo, což přitáhlo daleko širší kolektiv dětí," vzpomíná na postupný vývoj mažoretkového sportu Josef Doležel.

Moderní pojetí dívky láká

Dnes už mažoretkový sport ani zdaleka nepřipomíná ty dávné pochody s dechovkou, dnes je to o moderní hudbě, tanečních a gymnastických prvcích. „Když je to navíc prezentované v pěkném kostýmu, holky jsou načesané, vystajlované, tak právě to je k tomuto sportu přitahuje," přidává se Marta Pavelková a zmiňuje další důležitý fakt. „Děvčata se naučí správnému držení těla, chování se v kolektivu i na veřejnosti, což je zvlášť v dnešní době hodně důležité."

S tím, jak se vyvíjí samotný mažoretkový sport, musí se vyvíjet i pohled těch, kteří rozhodují o radosti či slzách soutěžících dívek. „Někteří rozhodčí s postupem času nabývají zkušenosti, druzí už to berou jako profesní rutinu a někdy dokonce mají tendenci hledat jen chyby a zapomenou na to, že pravidla a soutěžní řád umožňují bonifikace. Někdy se to třeba dívkám úplně technicky nepovede, ale vnesou tam nový prvek, který je potřeba ocenit právě díky těmto bonifikacím. Nebýt nových nápadů, tak se nám to tady uzavře a děcka to postupně přestane bavit. Co se přestane vyvíjet, to zanikne. A to, že to tady trvá už 21 let, znamená, že mažoretkový sport je živý organismus," je přesvědčena Marta Pavelková.