1. liga – kadetky:

TJ VK Lanškroun – Sokol Zbečník 3:2 (-20, 7, 20, -16, 12) a 1:3 (19, -15, -23, -23).

Na palubovce posledního Lanškrouna se od Zbečníka očekávala dvě vítězství. Bohužel kadetky Zbečníka pokračovaly v nevýrazných výkonech poslední doby, kdy hrají velmi nevyrovnaně a kolísavě.


První zápas začaly přitom dobře, získaly převahu, udržovaly si stále vedení a set s přehledem vyhrály. Naprosto nepochopitelný výpadek ve druhém setu znamenal ostudnou prohru 7:25! V dalším setu se přece jen hostující hráčky trochu sebraly, ale i tento set ztratily. Teprve ve čtvrtém začaly zase produkovat lepší hru a set hladce vyhrály. Loterie tie-breaku tentokrát byla příznivější pro domácí, když jako obvykle si Zbečník zápas prohrál svými chybami.
Naštěstí druhý zápas Zbečník zvládl lépe. Nástup do něj a průběh prvního setu nevěstil nic dobrého, domácí Lanškroun bojovným výkonem hosty celkem jasně přehrál. Od druhého setu se ale Zbečník konečně zlepšil, druhý set jednoznačně vyhrál, přesto se trápil oba další sety až do dramatické koncovky. Oba sety však se štěstím získal a oplatil tak soupeři nepříjemnou porážku z prvního zápasu.


Zbečník sice po podzimu postoupil na páté místo v tabulce, ovšem ztráta na přední celky hodně vzrostla. Naopak od barážového osmého místa dělí zbečnické kadetky jen tři body. Soutěž po vánoční přestávce pokračuje 19. ledna na půdě družstva České Třebové.


Další výsledky 17. a 18. kola: Havlíčkův Brod – Přímětice 0:3, 1:3; SG Brno B – Nový Jičín 0:3, 1:3; Šternberk – Jihlava 3:2, 3:1; Česká Třebová – Uherské Hradiště 0:3, 2:3.


1. liga – juniorky:

VK Hronov – ŠSK Demlova Jihlava 3:0 (16, 18, 19) a 3:2 (15, -15, -16, 15, 10).

Úvod prvního setu nahrával předzápasovým prognózám. Jihlava šla do vedení, Hronov se však nevzdával a po sérii tvrdých podání Zelené šel do vedení 13:11. Pak se přidala se svým dělovým podáním Teichmanová a domácí hráčky navýšily své vedení až na 24:14 a první set byl rozhodnut. I ve druhém setu Hronov drtil favorizovaného soupeře kvalitním podáním, v čemž opět vynikala výborně hrající Teichmanová. Naopak nervózní hráčky Jihlavy ve snaze dohnat náskok soupeře velmi často riskovaly a kazily podání, což domácím pomohlo k zisku druhého setu. Nápor Hronova pokračoval i v setu třetím, kdy se podařilo získat náskok 6:1, poté Jihlava kontrovala dvěma přímými body z podání a dotáhla se na dostřel. Po time-outu domácích však pokračovala spanilá jízda Hronovaček a o vítězi již nebylo do konce utkání pochyb.


Do druhého zápasu nastoupil Hronov ještě bez Teichmanové. Osmička statečných bojovnic však pokračovala ve skvělých výkonech a suverénně ovládla první set. Za stavu 4:1 pro Hronov ve druhém setu přišla dlouhá šňůra kvalitních podání v podání hostující hráčky a zvrat na 4:7. Od té chvíle se děj zápasu začal ubírat opačným směrem. Jihlavským děvčatům se začal dařit servis, čímž působily domácím značné problémy na přihrávce. Tento tlak vedl k dvěma jednoznačným výhrám Jihlavy a skóre 1:2 na sety. V úvodu čtvrtého setu hostující hráčky pokazily několik podání, domácí děvčata vycítila šanci a šla do vedení, které udržela až do konce setu a bylo jasné, že se bude rozhodovat v tie-breaku. Do něho vstoupil Hronov lépe a ujal se vedení 3:1, pak však zabraly hráčky Jihlavy a postupně šly do vedení. Hronov nemohl složit míč do soupeřova pole a za stavu 6:10 se dostal do kritické situace. Po snížení na 7:10 přišla na podání Vajsarová, zariskovala a soupeř se začal pod tlakem jejího skvělého podání hroutit. Nepomohly ani dva oddechové časy trenéra hostí a další překvapení bylo na světě.


Další výsledky 17. a 18. kola: Havlíčkův Brod – Slavia HK 3:0, 3:2; SG Brno – OA Třebíč 3:0, 3:0; Lanškroun – Ostrava 1:3, 3:0; Opava – Uherské Hradiště 0:3, 3:1.


1. liga – junioři:

TJ Znojmo - VK Hronov 3:0 (23, 23, 23) a 3:2 (-22, 18, -24, 19, 6).

První utkání bylo ve všech setech velmi vyrovnané. Bohužel v rozhodujících fázích se vždy přiklonilo štěstí na stranu domácích a vedlo k jejich vítězství vždy o dva míče.


Do druhého utkání Hronov vstoupil s maximálním odhodláním pokusit se o úspěch. A v prvním setu to přineslo své ovoce. Hosté se zlepšili výrazně ve všech činnostech a domácí tým v druhé části setu přehráli a šli do vedení 1:0 na sety. Druhé dějství se však Hronovu vůbec nevydařilo a po celý set tahal za výrazně kratší konec. Třetí set byl velice dramatický, obě družstva se střídala ve vedení a rozhodovalo se až v posledních míčích. V těch si zachovali větší přehled a klid Hronovští. Povzbuzeni tímto úspěchem vstoupili i do setu čtvrtého a díky velké bojovnosti a přesnější hře v obraně i na síti si postupně vybojovali čtyřbodový náskok. V těchto chvílích přišlo několik diskutabilních výroků rozhodčího, což vyvrcholilo vyloučením hronovského trenéra Němečka. Od té chvíle se proměnila hra nezkušených hostů, kteří museli navíc bojovat bez svého trenéra, v naprostý chaos. Domácí suverénně ovládli koncovku čtvrtého setu a uklidněni tímto ziskem jasně kralovali od začátku rozhodujícího pátého setu. Hronov se již bohužel nevzmohl na další odpor a odešel jasně poražen.


Další výsledky 17. a 18. kola: Chvaletice - Opava 3:1, 3:2; Nový Jičín - Česká Třebová 3:0, 3:0; Drásov – Lanškroun 1:3, 0:3; Volejbal Brno - Dansport Praha 0:3, 2:3.


Krajský přebor žen:

VK Hronov – Lokomotiva Trutnov 0:3, 2:3.

V Hronově se opět půjde na volejbal až 19. ledna. Ženy hrají okresní derby s Rubenou Náchod (začátky 9 a 13 hod.), muži se utkají s Českou Třebovou (začátky v 11 a 15 hod.). V neděli 20. ledna zahájí doma druhou polovinu ligové soutěže i juniorky, které přivítají OA Třebíč.