O trochu vzruchu se ale přece jenom mezi zástupci jednotlivých volejbalových oddílů Náchodska postarala Hana Kopecká, předsedkyně Královéhradecké krajské organizace České unie sportu.

Ta totiž připomněla, že se rychle krátí čas všem oddílům, které ještě neprovedly nezbytnou změnu v názvu svého oddílu na spolek. Pakliže se totiž organizace na spolky nepřejmenují, hrozí v budoucnu jejich právní zánik.

Konference ale jinak probíhala v přátelském a poklidném duchu. O úvodní slovo se přihlásil předseda Okresního volejbalového svazu (OVS Náchod) Martin Houštěk, který stručně shrnul vše podstatné od loňského setkání se zástupci oddílů.

Předseda OVS Náchod opět poukázal na zoufalý nedostatek finančních prostředků, s nimiž musejí oddíly i svaz bojovat. S tím však tak úplně nesouhlasil předseda Volejbalového centra nad Metují (VoCe) Roman Ptáček, který se v současné době potýká s trochu jiným problémem. „Ve Volejbalovém centru máme nyní zhruba sto dvacet dětí a nám už pro ně pomalu docházejí prostory a bohužel také dospělí, kteří by se jim věnovali," nabízí trochu jiný pohled Roman Ptáček. Na jeho slova okamžitě reagují někteří zástupci dalších oddílů, kteří jsou přesvědčeni, že pokud by byl dostatek financí, trenéři by k výchově mládeže přišli. Předseda VoCe se je sice snažil přesvědčit o opaku, ale marně.

Čím se může Náchodsko stále ještě chlubit, jsou jeho zástupci v ligových soutěžích dospělých i mládeže. To kvituje i předseda OVS Náchod Martin Houštěk, který je také přesvědčen o vysoké úrovni Krajského přeboru žen, u mužů na této úrovni se ale už podle něj projevuje zoufalý nedostatek chlapců hrajících volejbal.

S nadšením tak vítá raketově se rozvíjející barevný minivolejbal určený nejmenším dětem. Na okrese by navíc měl od jara fungovat koordinátor na práci s mládeží, který by se měl snažit rozhýbat mládežnickou základnu ve kdysi volejbalových baštách.

Jedním z posledních bodů tradiční konference Okresního volejbalového svazu Náchod je ocenění jubilantů. Letos si pro dárkový koš přišel pětaosmdesátiletý Jaromír Kejzlar, o deset let mladší Jiří Teplý a sedmdesátiletý Josef Mědílek.