Na trati dlouhé deset kilometrů se účastníci představí v šesti mužských a čtyřech ženských kategoriích. Akce je součástí projektu České unie sportu ČUS Sportuj s námi, jehož mediálním partnerem je Deník.

Startovní listinu stejně jako v loňském roce opět rozšíří vytrvalci z Keni. Hned čtyři muži a dvě ženy využili elektronického přihlášení a měli by se tudíž objevit na startovní čáře.

Na té by neměl chybět ani vytrvalec novoměstského Sportovního klubu Dominik Sádlo, který si zároveň poběží pro celkové vítězství v premiérovém ročníku Primátor cupu, jehož posledním dílem je právě běh z Hronova do Náchoda. Sádlovi bude sekundovat jeho oddílový kolega a dvojnásobný vítěz tohoto závodu Kamil Krunka.

Elektronickou přihlášku podalo 371 vytrvalců a vytrvalkyň a další zhruba dvě stovky očekávají organizátoři, že se přihlásí během pátku a sobotního rána.

TRADICE OD ROKU 1928

Populární závod patří k nejstarším vytrvaleckým silničním běhům v České republice.

Jejich tradici založil v roce 1928 náchodský atlet Bohumil Kratěna. „Letošní trasa doznala vzhledem ke kalibraci drobných úprav – poběží se z Hronova přes náměstí ve Velkém Poříčí a dále po cyklostezce číslo 22, kolem prameníku Ida a po ulici 1. máje na Denisovo nábřeží v Náchodě, kde je cíl,“ upřesňuje Hana Kopecká, ředitelka závodu.

Akce je letos také součástí Velké ceny východních Čech a zároveň I. ročníku seriálu běhů Primátor cup 2017.

Každý ročník je veřejným závodem a současně přeborem okresu Náchod v silničním běhu mužů a žen. Pro aktéry je připraveno deset kategorií – muži do 34 let, 35–44 let, 45–54 let, 55–64 let, 65–74 let, 75 let a více, ženy do 34 let, 35–44 let, 45–54 let a 55 let a více.

Od roku 2010 se účast zvedla více než dvojnásobně, v tomto roce se běhu Hronov – Náchod zúčastnilo 338 běžců, v roce 2011 trasu absolvovalo 375 vytrvalců, v roce 2012 jich běželo 470, v roce 2013 už 590 běžců a o rok později to bylo 669 běžců. Předloni počet stoupl na rekordních 767 závodníků a závodnic. Loni jich organizátoři napočítali 598 (435 mužů a 163 žen).

Pro poslední přihlášky a výdej startovních čísel určili pořadatelé čas v pátek 20. října od 13 do 18 hodin ve sportovní hale SK Náchod a v sobotu 21. října od 7.30 do 9.45 hodin v městské radnici v Náchodě. Start závodu je na programu v sobotu v 11 hodin.

„Při prezentaci převezmou závodníci startovní číslo s čipem, hrneček k jubileu a brožuru Historie silničního běhu Hronov – Náchod 1913–2016. Všichni závodníci budou převezeni autobusy z Náchoda od parkoviště za Lidlem na místo startu v době od 8.45 do 10 hodin. Jeden autobus pak jejich osobní svršky zase doveze do cíle závodu,“ dodává Hana Kopecká.

Absolutní vítěz získá putovní Štít města Náchoda, odměněni budou vždy tři nejrychlejší závodníci v deseti kategoriích, okresní přeborníci Náchodska a nejmladší i nejstarší účastníci závodu. Finanční prémie si odnesou nejlepší závodníci a závodnice v absolutním pořadí – ti nejrychlejší získají 5 000 korun. Na všechny bez rozdílu čeká v cíli pamětní medaile.

Pořadatelem závodů je Okresní sdružení České unie sportu ve spolupráci s KVT Náchod, záštity převzaly Městské úřady Náchod a Hronov a městys Velké Poříčí.