Jak je ředitel mítinku spokojen s letošním ročníkem Velké ceny?
V mnoha ohledech letošní ročník předčil očekávání. Blížící se olympiáda nás lehce znervózňovala, protože jsme si nebyli jisti zájmem našich nejlepších atletů o start těsně před odletem. Nakonec jsme ale byli mile překvapeni tím, že dorazila hned sedmička limitářů, kteří tento týden odlétají směr Rio de Janeiro. Divácká kulisa byla skvělá. Novoměstští diváci potvrdili, že dokážou báječně fandit a závodníci to ocenili. Přímo nadšená byla z atmosféry Kataryna Klymiyuk – vítězka závodu na 400m, a samozřejmě dálkaři, které hnaly do sektoru dlaně bouřící tribuny. Závodníci z Polska, Řecka, Saúdské Arábie, Slovenska, Nigérie, Německa, Jihoafrické Republiky a Ukrajiny. Krátce tedy – spokojenost veliká!

Když se řekne Velká cena 2016, co se vám vybaví jako první?
Soutěž dálkařů s fandící tribunou a rekordem Radka Jušky 798 cm. No a určitě spousta dalších fajn výkonů a rekordy Káti Šafránkové v kladivu a Volodymyra Kytse na 3000m. V neposlední řadě lahodilo mému oku i představení našich nejmenších atletů, kteří startovali v závodě na 60 metrů. Byla to hezká podívaná, a když lidé na tribuně fandili ve stoje právě při těchto závodech, bylo to příjemné sledovat.

Máte už nějaké ohlasy od samotných závodníků?
Vždycky se při mítinku snažím ze závodníků vymámit dojmy, ale také příslib účasti na dalším ročníku. Stihl jsem mluvit s Radkem Juškou, Petrem Svobodou, Luckou Koudelovou, Volodymyrem Kytsem, Ezekielem Ewulo a Katarynou Klymiyuk – všichni hodnotili mítink velmi lichotivě a těší se za rok na 41. ročník. Nezaznamenal jsem žádnou kritiku, tak snad fajn.

Letos se divákům představilo i několik novoměstských atletů. Jak si vedli?
Ti zkušenější si vedli dobře. Míša Drábková doběhla druhá na 1500m za Ukrajinkou Halynou Sishko v čase 4:25,74. Čtvrtkaři Vojta Kudrnáč a Dominik Mojžíš si zaběhli osobní rekordy, Aleš Steklík letošní nejlepší výkon. Mílaří Honza Žaluda a Vojta Hájek se v závodě na 1500m neztratili a obsadili konečné 9. – 10. místo. Pro ostatní mladé atlety to byla výtečná závodnická zkušenost.

Svoboda: Čas by byl možná někde kolem 13,40

Nové Město nad Metují – Překážkář PETR SVOBODA vyhrál při Velké ceně Nového Města nad Metují závod na 110m překážek ve velmi solidním čase 13,59, přesto ví, že rezervy se ještě najdou.

Petře, jaký byl závod z vašeho pohledu?
První půlka byla pro mě suprová. Běželo se mi nádherně, dokázal jsem i zrychlit, ale potom se projevil silný protivítr. Zkusil jsem se více předklonit a kvůli tomu se dostal strašně blízko posledním dvěma překážkám, které mě zpomalily strašným způsobem.

Tipnete si, kolik jste tu mohl v ideálních podmínkách zaběhnout?
Ten čas by možná byl někde kolem 13,40 a lépe. Jsem ale rád, že jsem zůstal zdravý a že ten závod proběhl tak, jak jsem si přál. Tedy až na ten nepovedený konec.

Bylo to vaše poslední závodní představení před Riem?
Ano, byl to poslední závod a ani jsem neměl v plánu, jít něco jiného. Chtěl jsem si Táborem a Novým Městem otestovat, že jsem schopný zvládnout dva závody po sobě. Škoda jen, že to bylo ve stejném časovém rozmezí. Pro mě to znamená, že forma graduje, a že směrem k Riu to má správný směr.

A jaký je váš olympijský cíl?
Chtěl bych se dostat do semifinále, ale tam to bude záviset na řadě dalších okolností. Já jsem v Riu nikdy nebyl, takže to pro mě bude taková exotika, jako byl Peking. Nechám se tedy překvapit, jak se s tím tělo popere, ale semifinále by byl takový můj sen.

Melich: Česká média beru s rezervou

Nové Město nad Metují – Soutěž kladivářů se na Velké ceně Nového Města nad Metují stala kořistí olympioniků Kateřiny Šafránkové a Lukáše Melicha. S oběma jsme si tedy krátce před jejich odletem do Ria popovídali.

Jak jste spokojeni se svým novoměstským vystoupením?
Melich: „Sedmdesát dva metrů je sice hezkých, ale na olympiádě bude potřeba ještě minimálně tři metry přidat. Na druhou stranu jsem teď prodělal třítýdenní antibiotikovou kůru, takže na tom, v jakém stavu jsem, musím být spokojený.
Šafránková: Jsem relativně spokojená, protože jsme se vrátili po čtrnácti dnech z Nymburka, kde jsme opravdu dřeli. Takže teď je to u mě v takové fázi, kdy je tělo hodně unavené a dost ho musím přemlouvat. Výkon 70,77 vidím jako slušný.

Nové Město bylo pro oba generálka?
Melich: Pro mě je to určitě poslední závod před odletem.
Šafránková: I u mě

S čím poletíte do Ria?
Melich: S velkou taškou (smích).

A kromě ní?
Šafránková: Já doufám, že tam hodím více, než tady, tedy hodně za sedmdesát, abych si pojistila tu finálovou dvanáctku. To by bylo super.
Melich: Hodit dál než Kateřina (úsměv). Já mám ještě rukavici z posledních her, kde jsem byl šestý a strašně rád bych na tom byl v Riu ještě lépe, ale letos to bude ohromně těžké. Nejsem v optimální formě, takže pro mě bude velký úspěch, když postoupím z kvalifikace. Pak bych byl spokojený.

O Riu kolují už různé informace, ať už vir Zika, nebo požár v olympijské vesnici. Nemáte trochu obavy?
Melich: Když mi prominete, tak já česká média beru s dost velkou rezervou, protože napsat se dá naprosto všechno, od nějakých Zik až po…, já nevím co všechno. Vůbec nevím, o co těm lidem jde. Podle mě to bude úplně normální olympiáda. V Brazílii jsem několikrát byl a nikdy se mi tam nic nestalo. Tyto informace tedy úplně pouštím z hlavy.
Šafránková: Souhlasím s Lukášem. Myslím, že je kolem toho hodně velká bublina a nepřipouštím si, že by se mělo něco stát. Věřím, že když tomu člověk nejde naproti, nepřipouští si to a nechá to v klidu, tak to také v klidu bude.
Melich: Dodržovat nějaké základní věci bezpečnosti, to je samozřejmost. V Pekingu také všichni řešili smog a plno dalších věcí a nakonec to bylo úplně v pohodě.