Kryoterapie je komplexní regenerační metoda pro celé tělo, využívající extrémně nízkých teplot od minus 110 až do minus 150 stupňů Celsia po dobu přibližně tří minut. Dokáže aktivovat a restartovat organismus, pomáhá při bolestech kloubů, svalů a hlavy. Léčí poúrazové a pooperační postižení svalů. Úspěšně se ji využívá také při kožních problémech, celulitidě a pro posílení imunity.

Carpacccio z červené řepy
Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem

Chlad urychluje protizánětlivé a hojivé procesy i metabolizmus. Bonusem je přitom vyplavení hormonů štěstí, které člověka nabijí novou energií a zahánějí chmury, ale i toxinů a dalších zplodin metabolismu. Kromě medicínského účinku zpomaluje léčba mrazem proces stárnutí kůže a redukuje celulitidu.

I když jde o suchý mráz, který nijak nebolí ani nepálí, pobyt v tak nízkých teplotách si řada lidí nedokáže vůbec představit. Jde ale jen o to překonat obavy a zkusit metodu, která dokáže pomoci a mnozí si ji nemohou vynachválit.

Do komory ve speciální obuvi

Do kryokomory, která na první pohled připomíná saunu, vstupuje člověk ve spodním prádle, na nohou má ponožky a speciální izolační obuv. Dostane také rukavice, čelenku a roušku. A zbavit se musí všeho kovového od řetízků, náušnic až po pearcing.

Po tříminutové mrazivé léčbě tekutým dusíkem následuje nezbytných 15 – 20 minut cvičení na rotopedu, které slouží k opětovnému zahřátí i posílení terapeutického efektu předchozího podchlazení. Je samozřejmé, že léčebné účinky chladu nepocítí pacient hned po první terapii. Ideální je jich absolvovat zhruba deset.

Otužilci na Žatecku a Lounsku.
Na Podbořansku využívají otužilci i „Maledivy“. Ve Žďáře propojili oheň a mráz

Léčebných i relaxačních účinků kryoterapie využívají rádi i vrcholoví sportovci.  V zahraničí se celotělová kryoterapie, vzhledem k širokému spektru účinků, začleňuje již přímo do komplexů nemocnic. Mrazivá léčba není, podobně jako třeba sauna, určená například lidem s vysokým tlakem či problémy se srdcem.

S léčbou mrazem se začalo v roce 1978 v Japonsku. V Evropě bylo průkopníkem nové metody Německo a Polsko.