Dušená zelenina s polentou a hlívou

Ingredience:

• tymián
• 2 mrkve
• 1 batát
• 500 g svařených a oloupaných rajčat
• 200 g mraženého hrášku
• 100 ml rostlinné smetany
• 300 g hlívy ústřičné
• sůl
• stroužek česneku, utřený
• kmín

Zhruba stovka lidí se schází třikrát týdně ke koupání u jezu nedaleko restaurace U Žida ve Frýdku-Místku.
Otužilci ve Frýdku-Místku jsou ostří. Jdou rovnou do nejúčinnější metody

Na polentu:

• 300 g kukuřičné polenty
• svazek petrželky
• 500 ml vody
• 500 ml rostlinného mléka

Postup:

Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme špetku sušeného tymiánu a pokrájenou zeleninu: mrkve, batát a oloupaná rajčata. Osolíme a dusíme ve vlastní šťávě 20–30 minut, pět minut před koncem varu vmícháme mraženého hrášek. Na závěr zjemníme rostlinnou smetanou.

Hlívu nakrájíme na kostičky, osolíme, vmícháme utřený česnek a kmín podle chuti, a na lžíci oleje opražíme dozlatova.

Polentu osolíme, vmícháme svazek pokrájené petrželky, zalijeme vodou a rostlinným mlékem a vaříme asi 5–8 minut do zhoustnutí.

Jana Polášková je vychovatelka sluchově postižených dětí a také chovatelka bíglů. Svou práci spojila se svým koníčkem a díky canisterapii pomáhá handicapovaným dětem.
Zvířata vám pomohou zlepšit zdravotní stav i motivovat ke cvičení

Všechny speciály z edice kondice lze zakoupit na eshopu https://eshop.kondice.cz/

Předplatné časopisu Kondice lze objednat ZDE

A na webu Kondice.cz najdete stovky cvičebních videí, podcasty s odborníky a denně nové články o zdraví a psychologii.