VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za divočinou na Jiráskovu chatu

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes vás pozveme k návštěvě Jiráskovy turistické chaty na Dobrošově. Výhled, který nabízí patnáctimetrová rozhledna, je skutečně nádherný a opravdu stojí za to.

23.9.2007
SDÍLEJ:

Vrchol Sněžky.Foto: DENÍK/David Taneček

Z výšky více než 622 metrů nad mořem máte možnost vidět kompletní panorama Krkonoš včetně jejich nejvyšší hory Sněžky. Při optimální viditelnosti můžete pozorovat města a vesnice vzdálené přes sto kilometrů. Při návštěvě chaty byste neměli opomenout restauraci, kde mají studenti naší školy jedno ze svých pracovišť určených k získání praktických zkušeností.

Na požádání vám připraví kterýkoli z teplých míchaných nápojů, namátkou vyberme názvy Dobrošovský fičák, Hruškový punč, Sváteční káva, káva Dublin a ještě mnoho dalších. Ve dnech od 12. do 14. října budou pro návštěvníky opět připraveny oblíbené zvěřinové hody a na své si přijdou i milovníci dobrého vína.

Hosté se mohou těšit na pestrý jídelní lístek, který zahrnuje pokrmy z jeleního, kančího a daňčího masa. K tomu předkrm ze zvěřinové paštiky doplněné vinnou omáčkou s ovocem a celé menu je možno doplnit dezertem. Třeba piškotovým dortíkem ze zakysané smetany s ovocem.

 

Máte–li chuť vyzkoušet si něco z jídelníčku Jiráskovy turistické chaty a posunout své kuchařské umění zase o krok dál, můžete se nechat inspirovat recepty z tamního jídelníčku:

Drůbeží ragú v mušli (1 porce)

50 g kuřecích prsou, 3 g podravky, olej, 20 g cibule, 30 g žampionů, 20 ml mléka, 3 ml sójové omáčky, 2 g soli, 10 g hladké mouky, 30 g sýru eidam.

Kuřecí prsa nakrájíme přes vlákna na tenké nudličky, které okořeníme podravkou a na oleji orestujeme dozlatova. Přidáme na čtvrtkolečka nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené žampiony. Směs zalijeme mlékem, necháme chvíli podusit, dále zahustíme moukou rozmíchanou v troše mléka. Ragú dochutíme solí a sójovou omáčkou, přelijeme do keramické mušle, posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct v troubě.

Králičí filety s brusinkovou omáčkou (1 porce)

150 g králičího hřbetu, 3 g soli, 3 g koření na divočinu, olej, 70 ml červeného vína, 30 g brusinek, 20 g másla, 30 g smetany na vaření, citron.

Z králičího hřbetu nakrájíme filátka, která jemně naklepeme, osolíme a okořeníme kořením na divočinu. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém maso orestujeme, podlijeme červeným vínem, přidáme dvě třetiny brusinek a dusíme doměkka.

Měkká filátka přeložíme na talíř, omáčku zjemníme máslem. Maso přelijeme omáčkou a pokapeme smetanou, která v omáčce vytvoří mozaiku. Zdobíme řezem citronu a zbylou třetinou brusinek.

Srnčí ragú na víně (4 porce)

500 g srnčího masa, 150 g slaniny, 100 ml oleje, 500 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel, cibule), 50 g rajského protlaku, mletý pepř, mleté nové koření, bobkový list, jalovec, sůl, 120 g švestkových povidel, 50 g hladké mouky, 300 ml červeného vína, 50 g perníku na strouhání.

Omyté srnčí maso nakrájíme na kostky, okořeníme mletým pepřem a novým kořením. Do rozpáleného oleje vložíme kořenovou zeleninu a restujeme až dohněda, přidáme rajský protlak, bobkový list, jalovec, necháme opéct, vložíme okořeněné maso, necháme zatáhnout, zalijeme vodou, okořeníme pepřem, novým kořením, solí a dusíme do poloměkka.

Přidáme povidla a víno, dodusíme doměkka. Maso vyjmeme, omáčku zahustíme nasucho opraženou moukou, necháme povařit a dohustíme nastrouhaným perníkem. Omáčku procedíme na maso a společně prohřejeme. Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov

23.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

JULIUS BUDAJ se narodil 10. října 2017 ve 22.50 hodin. Jeho míry byly 2620 gramů a 46 centimetrů. Šťastní rodiče Barbora Budajová a Julius Samo jsou z Náchoda.
11

Právě jsme se narodili - říjen 2017

Velké Poříčí i Provodov to měly o fous

Náchodsko - Stoprocentní byl ve víkendovém kole fotbalové I. B třídy regionální trojlístek.

FOTO: Od opeřenců až po vysazení břízy

Česká Skalice - Letošní ročník Slavnosti stromů ve Vile Čerych v České Skalici se opravdu vydařil.

Ve šlágru kola slavila úspěch kostelecká taktika

Náchodsko - Fotbalisté Náchoda nebudou na třetí říjnový víkend vzpomínat v dobrém.

V hradeckém kraji vystavili voliči účet i architektům krajské koalice

Hradec Králové /KOMENTÁŘ/ - Demokracie má díky volbám své vzrušující momenty, jakkoli by je v politice hledal možná jen masochista. V Královéhradeckém kraji voliči o víkendu dopsali příběh, který se začal vyprávět přesně před rokem po skončení krajských voleb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT