Obecně se dá říci, že základ tvoří velký výběr různých druhů chleba, mléčných výrobků a samozřejmě pestrý výběr lahodných sýrů.

Švýcarská kuchyně ale nejsou jen sýry a bezmasá jídla, například bernská mísa skrývá nejrůznější klobásy nebo žebírka. Opomenout však nesmíme ani různé druhy sladkostí a především čokoládu, která si vydobyla světovou proslulost.

Sýrové fondue

500 g vysoce tučného sýra (nejlépe ementál), 4 lžíce bílého vína, 3 lžíce třešňové pálenky (třešňovice, kirsch), 5 lžic vody, špetka bílého pepře, 1 stroužek česneku, 1 veka nebo bílý chléb.

Kotlík na fondue vytřeme rozkrojeným stroužkem česneku. Sýr nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky. Veku nebo chléb pokrájíme na čtverečky asi o velikosti 2-3 x 2cm. Do nádoby nalijeme pět lžic vody, ohřejeme ji a pak po částech přidáváme sýr, který za neustálého míchání dřevěnou vařečkou pomalu rozpouštíme.

Ke konci přidáme víno, třešňovici a bílý pepř. Správné sýrové fondue je hustá tavenina, podobající se dobré smetanové omáčce. Každý stolovník si nabodne čtvereček chleba nebo veky na vidličku, ponoří ji do tekutého sýra, obalí a ihned horké konzumuje. Ve Švýcarsku mají zvyk, že komu spadne chléb do kotlíku, platí další láhev. Zapíjíme bílým vínem, sklenkou kirsche nebo silným černým či zeleným čajem.

Masové fondue

600 g zcela očištěného kvalitního hovězího masa (mladé hovězí plátky, roštěnky, nejlépe svíčková), 2 balíčky ztuženého tuku Iva nebo 1 láhev oleje, 1 kolečko čerstvé mrkve, 1 čerstvá veka nebo chléb.

Maso nakrájíme na malé kousky o velikosti asi 2 x 2 cm. Veku nebo chléb nakrájíme na plátky. Různé omáčky k masu, kečup, různé hořčice, sůl, pepř, popř. strouhaný křen si každý podle chuti naklade po troškách na velký mělký talíř před sebou. Tuk nebo olej dáme do kotlíku na fondue a rozehřejeme jej jako na smažení. Aby nestříkal, přidáme kolečko mrkve. Pak teplotu zmírníme a do rozpáleného tuku si každý na speciální vidličce ponoří svůj kousek masa. Opečené maso se střídavě namáčí do všech omáček na talíři, nebo se pouze osolí a opepří. Během stolování se vymýšlejí různé kombinace omáček a jako příloha se podává veka na chléb.

Čokoládovo-ovocné fondue

300 g velkých třešní se stopkami, 150 g malin, 2 kiwi, 1 středně velké jablko, 1 banán, 2 lžíce citronové šťávy, 200 ml smetany, 100 g smetanové čokolády 100 g jemné hořké čokolády, nastrouhanou kůru a šťávu z 1 chemicky neošetřeného pomeranče, 2 lžíce vaječného likéru.

Omyté, oloupané ovoce nakrájíme na kousky, jablka a plátky banánu ihned pokapeme citronovou šťávou. Všechno ovoce úhledně narovnáme na mísu. Smetanu nalijeme do hrnce a mírně zahřejeme. Čokolády nalámeme na malé kousky a za stálého míchání necháme ve smetaně rozpustit. Pomerančovou kůru a šťávu vmícháme do čokoládového krému a vše přelijeme do kotlíku na fondue. Vaříme a za stálého míchání přidáme vaječný likér. Mísu postavíme vedle vařiče, ovoce napichujeme na vidličky a namáčíme do čokoládového krému.

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov