VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

15.7.2007
SDÍLEJ:

Obecně se dá říci, že základ tvoří velký výběr různých druhů chleba, mléčných výrobků a samozřejmě pestrý výběr lahodných sýrů.

Švýcarská kuchyně ale nejsou jen sýry a bezmasá jídla, například bernská mísa skrývá nejrůznější klobásy nebo žebírka. Opomenout však nesmíme ani různé druhy sladkostí a především čokoládu, která si vydobyla světovou proslulost.

Sýrové fondue

500 g vysoce tučného sýra (nejlépe ementál), 4 lžíce bílého vína, 3 lžíce třešňové pálenky (třešňovice, kirsch), 5 lžic vody, špetka bílého pepře, 1 stroužek česneku, 1 veka nebo bílý chléb.

Kotlík na fondue vytřeme rozkrojeným stroužkem česneku. Sýr nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky. Veku nebo chléb pokrájíme na čtverečky asi o velikosti 2-3 x 2cm. Do nádoby nalijeme pět lžic vody, ohřejeme ji a pak po částech přidáváme sýr, který za neustálého míchání dřevěnou vařečkou pomalu rozpouštíme.

Ke konci přidáme víno, třešňovici a bílý pepř. Správné sýrové fondue je hustá tavenina, podobající se dobré smetanové omáčce. Každý stolovník si nabodne čtvereček chleba nebo veky na vidličku, ponoří ji do tekutého sýra, obalí a ihned horké konzumuje. Ve Švýcarsku mají zvyk, že komu spadne chléb do kotlíku, platí další láhev. Zapíjíme bílým vínem, sklenkou kirsche nebo silným černým či zeleným čajem.

Masové fondue

600 g zcela očištěného kvalitního hovězího masa (mladé hovězí plátky, roštěnky, nejlépe svíčková), 2 balíčky ztuženého tuku Iva nebo 1 láhev oleje, 1 kolečko čerstvé mrkve, 1 čerstvá veka nebo chléb.

Maso nakrájíme na malé kousky o velikosti asi 2 x 2 cm. Veku nebo chléb nakrájíme na plátky. Různé omáčky k masu, kečup, různé hořčice, sůl, pepř, popř. strouhaný křen si každý podle chuti naklade po troškách na velký mělký talíř před sebou. Tuk nebo olej dáme do kotlíku na fondue a rozehřejeme jej jako na smažení. Aby nestříkal, přidáme kolečko mrkve. Pak teplotu zmírníme a do rozpáleného tuku si každý na speciální vidličce ponoří svůj kousek masa. Opečené maso se střídavě namáčí do všech omáček na talíři, nebo se pouze osolí a opepří. Během stolování se vymýšlejí různé kombinace omáček a jako příloha se podává veka na chléb.

Čokoládovo-ovocné fondue

300 g velkých třešní se stopkami, 150 g malin, 2 kiwi, 1 středně velké jablko, 1 banán, 2 lžíce citronové šťávy, 200 ml smetany, 100 g smetanové čokolády 100 g jemné hořké čokolády, nastrouhanou kůru a šťávu z 1 chemicky neošetřeného pomeranče, 2 lžíce vaječného likéru.

Omyté, oloupané ovoce nakrájíme na kousky, jablka a plátky banánu ihned pokapeme citronovou šťávou. Všechno ovoce úhledně narovnáme na mísu. Smetanu nalijeme do hrnce a mírně zahřejeme. Čokolády nalámeme na malé kousky a za stálého míchání necháme ve smetaně rozpustit. Pomerančovou kůru a šťávu vmícháme do čokoládového krému a vše přelijeme do kotlíku na fondue. Vaříme a za stálého míchání přidáme vaječný likér. Mísu postavíme vedle vařiče, ovoce napichujeme na vidličky a namáčíme do čokoládového krému.

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov

15.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 25 000 Kč Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Směnnost: turnusové služby (krátký/dlouhý týden)., Požadavky: praxe v oboru., Zaměstnanecké výhody: osobní ohodnocení., Kontakt - paní Drašnarová Iva, tel.: 608 268 914, e-mail: recepce@hotel-beranek.com (zaslání životopisu).. Pracoviště: Hotel zlatý beránek s.r.o. - pracoviště, Masarykovo náměstí, č.p. 74, 547 01 Náchod 1. Informace: Iva Drašnarová, +420 608 268 914. Potravinářství - Potravinářství Řezník, bourač 15 000 Kč Porážeči zvířat, bourači masa PRACOVNÍK/-ICE BOURÁRNY MASA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou, plný pracovní úvazek., , Zaměstnanecké výhody: prémie, pružná pracovní doba., , Kontakt zasláním životopisu na e-mail: nellyelisint@gmail.com, , Místo výkonu práce: Horní Adršpach 26, 549 52 Horní Adršpach.. Pracoviště: Martin vlček - pracoviště, 549 52 Horní Adršpach. Informace: Kárníková, +420 608 710 832. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 20 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků SKLADNÍK/-ICE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: SKLADNÍK/-ICE - manuální práce při nakládání a vykládání pneumatik na skladech., Pracovní poměr na dobu neurčitou, jednosměnný provoz (pracovní doba podle potřeby skladů). Nástup možný ihned., , Zaměstnanecké výhody: bonus - ohodnocení za výkon., , Kontakt zasláním životopisu na e-mail: aneta.plasilova@nejlevnejsipneu.cz. Pracoviště: Tomket, s.r.o. - provozovna, 549 83 Meziměstí u Broumova 3. Informace: Petr Rajnoha, +420 725 230 134. Výroba - Výroba Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 19 000 Kč Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci PRACOVNÍK/-ICE EXPEDICE MASA A MASNÝCH VÝROBKŮ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu určitou, po zapracování možnost prodloužení na dobu neurčitou. Pracovní doba od 19:00 hod. (začátek směn neděle). Nástup možný ihned., , Náplň práce: příprava masa a masných výrobků k expedici pro odvoz odběratelům. , Velkou výhodou je znalost druhů masa a masných výrobků, samostatnost, výkonnost, zodpovědnost, flexibilita. , , Zaměstnanecké výhody: odměna za doporučeného zaměstnance, možnost nákupu výrobků za sníženou cenu, každý měsíc balíček z výrobků společnosti, odměny při pracovních a životních jubileích, podnikové dotované stravování, příspěvek na penzijní připojištění, možnost ubytování., , Kontakt - Mgr. Belančinová Katarína; tel.: 491 419 418 (Po-Pá od 06:00 hod. do 14:30 hod.), e-mail: personalni@skalican.cz (zaslání životopisu).. Pracoviště: Skaličan a.s., Zelená, č.p. 226, 552 03 Česká Skalice. Informace: Katarína Belančinová, +420 491 419 418(Po-Páod06:00hod.do14:30hod.).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tip liga - Ilustrační snímek.

Piva za šesté kolo poputují do Václavic

Filip přijel do Nového Města nad Metují společně s bratrem Viktorem.
7

Mladý herec Filip Antonio se na festival vrací rád

Další vítězství posunulo Krunku do čela seriálu

Červený Kostelec - Vítězem 5. ročníku Běhu pro hospic se stal Kamil Krunka (SK Nové Město nad Metují), který závod ovládl stylem start-cíl. „Už po prvním kilometru jsem běžel sám a náskok postupně navyšoval,“ říkal v cíli spokojený Krunka.

Třetí den festivalu komedie se nesl ve znamení hudby

Nové Město nad Metují - Třetí den 40. ročníku festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují opět odstartovala promítání pro mladší diváky - Pat a Mat znovu v akci, Bajkeři, Špunti na vodě a pro starší Teambulding. Každé představení za 50 korun navnadilo diváky na hlavní body večera - soutěžní snímky Přání k mání a Tátova volha.

Po boji se zrodila remíza

Náchod - K prvnímu venkovnímu zápasu cestovaly prvoligové kuželkářky Náchoda do Zlína, odkud si po zajímavém průběhu přivezly cenný bod.

Vysazením stromu uctili v Náchodě památku Olgy Havlové

Náchod - Letos v červenci by se manželka prvního českého prezidenta Olga Havlová dožila 85 let. Na její počest se Nadace Olgy Havlové Výbor dobré vůle rozhodl připomenout si tuto osobnost řadou akcí. Jednou z nich je vysazování 85 stromů dobré vůle. Mezi vybranými městy, kde bylo strom vysazen se stal poslední zářijové pondělí Náchod.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT