VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

15.7.2007
SDÍLEJ:

Foto:

Obecně se dá říci, že základ tvoří velký výběr různých druhů chleba, mléčných výrobků a samozřejmě pestrý výběr lahodných sýrů.

Švýcarská kuchyně ale nejsou jen sýry a bezmasá jídla, například bernská mísa skrývá nejrůznější klobásy nebo žebírka. Opomenout však nesmíme ani různé druhy sladkostí a především čokoládu, která si vydobyla světovou proslulost.

Sýrové fondue

500 g vysoce tučného sýra (nejlépe ementál), 4 lžíce bílého vína, 3 lžíce třešňové pálenky (třešňovice, kirsch), 5 lžic vody, špetka bílého pepře, 1 stroužek česneku, 1 veka nebo bílý chléb.

Kotlík na fondue vytřeme rozkrojeným stroužkem česneku. Sýr nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky. Veku nebo chléb pokrájíme na čtverečky asi o velikosti 2-3 x 2cm. Do nádoby nalijeme pět lžic vody, ohřejeme ji a pak po částech přidáváme sýr, který za neustálého míchání dřevěnou vařečkou pomalu rozpouštíme.

Ke konci přidáme víno, třešňovici a bílý pepř. Správné sýrové fondue je hustá tavenina, podobající se dobré smetanové omáčce. Každý stolovník si nabodne čtvereček chleba nebo veky na vidličku, ponoří ji do tekutého sýra, obalí a ihned horké konzumuje. Ve Švýcarsku mají zvyk, že komu spadne chléb do kotlíku, platí další láhev. Zapíjíme bílým vínem, sklenkou kirsche nebo silným černým či zeleným čajem.

Masové fondue

600 g zcela očištěného kvalitního hovězího masa (mladé hovězí plátky, roštěnky, nejlépe svíčková), 2 balíčky ztuženého tuku Iva nebo 1 láhev oleje, 1 kolečko čerstvé mrkve, 1 čerstvá veka nebo chléb.

Maso nakrájíme na malé kousky o velikosti asi 2 x 2 cm. Veku nebo chléb nakrájíme na plátky. Různé omáčky k masu, kečup, různé hořčice, sůl, pepř, popř. strouhaný křen si každý podle chuti naklade po troškách na velký mělký talíř před sebou. Tuk nebo olej dáme do kotlíku na fondue a rozehřejeme jej jako na smažení. Aby nestříkal, přidáme kolečko mrkve. Pak teplotu zmírníme a do rozpáleného tuku si každý na speciální vidličce ponoří svůj kousek masa. Opečené maso se střídavě namáčí do všech omáček na talíři, nebo se pouze osolí a opepří. Během stolování se vymýšlejí různé kombinace omáček a jako příloha se podává veka na chléb.

Čokoládovo-ovocné fondue

300 g velkých třešní se stopkami, 150 g malin, 2 kiwi, 1 středně velké jablko, 1 banán, 2 lžíce citronové šťávy, 200 ml smetany, 100 g smetanové čokolády 100 g jemné hořké čokolády, nastrouhanou kůru a šťávu z 1 chemicky neošetřeného pomeranče, 2 lžíce vaječného likéru.

Omyté, oloupané ovoce nakrájíme na kousky, jablka a plátky banánu ihned pokapeme citronovou šťávou. Všechno ovoce úhledně narovnáme na mísu. Smetanu nalijeme do hrnce a mírně zahřejeme. Čokolády nalámeme na malé kousky a za stálého míchání necháme ve smetaně rozpustit. Pomerančovou kůru a šťávu vmícháme do čokoládového krému a vše přelijeme do kotlíku na fondue. Vaříme a za stálého míchání přidáme vaječný likér. Mísu postavíme vedle vařiče, ovoce napichujeme na vidličky a namáčíme do čokoládového krému.

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov

15.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jičín - Hronov
17

V derby padaly góly jen ve druhé třetině, Nové Město pálilo ostrými

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Právě jsme se narodili - říjen 2017

Náchodsko - Vítáme nová miminka na Náchodsku. Podívejte se na fotogalerii novorozenců, kteří v přišli na svět v náchodské porodnici v říjnu roku 2017. Šťastným rodičům gratulujeme.

Velké Poříčí i Provodov to měly o fous

Náchodsko - Stoprocentní byl ve víkendovém kole fotbalové I. B třídy regionální trojlístek.

FOTO: Od opeřenců až po vysazení břízy

Česká Skalice - Letošní ročník Slavnosti stromů ve Vile Čerych v České Skalici se opravdu vydařil.

Ve šlágru kola slavila úspěch kostelecká taktika

Náchodsko - Fotbalisté Náchoda nebudou na třetí říjnový víkend vzpomínat v dobrém.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT