ČSOB za 8 let trvání programu podpořila už 820 projektů po celé republice v celkové výši více než 42 milionů Kč. Do regionů letos věnuje 2 250 000 Kč a kromě odborné poroty zapojuje do rozhodování veřejnost.

V každém kraji soutěží čtyři projekty. Tři vybrala odborná porota, čtvrtému udělila tzv. divokou kartu veřejnost. Nyní se všichni finalisti, které budeme postupně představovat na stránkách Deníku, snaží získat co nejvíce finančních prostředků od veřejnosti. Výsledná suma nakonec určí i částku, kterou finalistům přispěje ČSOB.

„Do finále se dostaly zajímavé projekty, které pomáhají zlepšovat život na mnoha místech po celém Česku. Jsem rád, že je v současné době společně s lidmi podpoříme a pomůžeme tak spolkům a místním organizacím překonat náročnou ekonomickou situaci,“ říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Pomoc dětem v češtině, matematice i cizích jazycích

V minulých ročnících programu ČSOB pomáhá regionům byla finančně podpořená celá řada zajímavých projektů od rekonstrukcí prostor pro fungování spolků a organizací, přes nákup potřebného vybavení a zdravotních pomůcek až po vzdělávací programy. Právě jeden z takových projektů je prvním představeným finalistou v Královéhradeckém kraji.

Dětský domov v Nechanicích pečuje o 48 dětí a mladých lidí, kteří většinou pocházejí ze sociálně komplikovaného prostředí. Jejich rodiče vzdělání nepovažovali za důležité a vědomosti dětí tomu bohužel odpovídají. Děti by proto potřebovaly pomoci formou doučování zejména v některých předmětech.

„Podle průzkumů odchází většina dětí z dětských domovů pouze s výučním listem a je to často právě tím, že děti potřebují s učivem pomoci, a to za běžného provozu v domově není možné. Chceme proto dětem zajistit individuální doučování a zlepšit tak jejich šanci na úspěch. I v tomto případě platí, že největší kapitál je vzdělání,“ říká Jana Staňková ze Spolku přátel dětského domova Nechanice.

I opuštěná hospodářská zvířata potřebují pomoc
I opuštěná hospodářská zvířata potřebují pomoc

Jak můžete hlasovat

Hlasování probíhá do 2. července 2020 na webových stránkách www.csobpomaharegionum.cz.

ČSOB pošle do každého regionu celkem150 000 Kč. Výše finančního příspěvku od banky se odvíjí od toho, jak úspěšní jsou žadatelé ve výběru peněz od individuálních dárců.

Nejúspěšnější žadatel v daném regionu dostane 50 000 Kč a na účty dalších tří poputuje 40 000 Kč, 35 000 Kč a 25 000 Kč.

V poslední podzimní části programu lidé podpořili projekty ve svém okolí celkovou částkou 1 775 243 Kč.

Celkem se tedy po započítání příspěvku od ČSOB mezi účastníky rozdělovalo 3 925 243 korun.

Nejúspěšnější uchazeči budou známi už 8. července