To je téměř třetina z celkové výroby této společnosti v roce 2009, která ve svých elektrárnách v celé České republice vyrobila pomocí obnovitelných zdrojů celkem 213,9 milionu kWh,“ uvedl Jiří Kosina, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy.

Ve východních Čechách vyrábí společnost ČEZ Obnovitelné zdroje ekologickou energii v osmi malých vodních elektrárnách – Hradec Králové, Les Království, Pardubice, Pastviny, Práčov, Předměřice, Přelouč a Spálov. Jejich celková výroba 60,4 milionu kWh by pokryla celoroční spotřebu 17 250 domácností. Tato výroba je o 1,74 procenta vyšší než v roce 2008.

Na zvyšování výroby mají svůj podíl rozsáhlé rekonstrukce a opravy, které ČEZ Obnovitelné zdroje realizuje na svých elektrárnách. Společnost loni uskutečnila rozsáhlou rekonstrukci malé vodní elektrárny v Předměřicích. Na elektrárně v Pardubicích zprovoznila nový čistící stroj česlí. Zároveň byla realizována rekonstrukce střechy na vodní elektrárně v Přelouči, jejíž součástí bylo i zprovoznění solární elektrárny v letošním roce. Na jednom místě je tak vyráběna elektrická energie ze dvou obnovitelných zdrojů. (jk)