Nákupy po internetu jsou mezi Čechy velmi oblíbené, přestože s sebou nesou i rizika, na která v kamenném obchodě nenarazíte.


Internet, znak moderní doby, však zdaleka nevyužívají jen mladí lidé. Nakupovat prostřednictvím tzv. e–shopů se rychle naučí každý jeho uživatel. Výhody jsou zřejmé: objednání z klidu domova, nižší cena či možnost výrobek vrátit do 14 dnů bez udání důvodů.


Internetové obchody a nákupy v nich ovšem mají i řadu nevýhod.


Jednou z nich je i uhrazení poštovného, pokud s výrobkem nejste spokojeni, nebo nenaplnil vaše očekávání a vracíte ho zpět. „V takovém případě poštovné hradit musíte, protože se nejedná o reklamaci. V případě větších spotřebičů přepravné dosahuje několika set korun,“ upozorňuje Josef Černý ze Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).


Na problém můžete narazit i v podmínkách, jež někteří prodejci uvádějí v kupní smlouvě. „Jedná se třeba o bod, ve kterém prodejce říká, že přijme zpět pouze výrobek nepoužitý, nebo dokonce nerozbalený. To však odporuje zákonu,“ vysvětluje Josef Černý.


Vedle zákona odporuje tato podmínka i zdravému rozumu, neboť 14denní lhůta slouží právě k tomu, aby si kupující výrobek prohlédl, vyzkoušel a rozhodl se, zda si ho ponechá. K tomu Josef Černý dodává: „Je tedy samozřejmé, že výrobek bude rozbalený, může na něm být vidět, že ho někdo zkoušel, ovšem nesmí na něm být patrné stopy používání.“


Požadavek na vrácení zboží v originálním obalu je také neoprávněný.


„Na druhou stranu chápejte prodejce, že pokud já výrobek vrátím, on jej musí prodat někomu jinému a ten ho bude chtít také dostat jako nový,“ říká zástupce SOS.


Proto také radí, abyste si v případě nákupu přes internet originální obal ponechali zmíněné dva týdny doma pro případ, že se rozhodnete výrobek vrátit.
Dbát musíte také na to, abyste nepřekročili zákonem stanovenou lhůtu pro návrat zboží. „Nejpozději čtrnáctý den se musí prodejce o našem rozhodnutí již dozvědět, takže je nutno ho odeslat alespoň 3 dny před touto lhůtou. Lze také odstoupení od smlouvy odeslat zvlášť doporučeným dopisem s dodejkou. Prodejce je povinen vrátit zaplacenou částku do třiceti dnů,“ uzavírá Josef Černý.