Smlouvy tak nepůjde uzavřít dříve, než antimonopolní úřad o námitkách rozhodne, řekla mluvčí LČR Šárka Kubelková. Lesnické firmy tendry za asi 11 miliard korun kritizují jako netransparentní a špatně připravené.

Celkem LČR vypsaly 257 tendrů, které rozdělily podle způsobu prodeje dřeva do dvou skupin. Ze 159 tendrů, kde by si vytěžené dřevo měly zobchodovat firmy, je u antimonopolního úřadu napadeno 155 tendrů. Lepší je situace u 98 tendrů, kde si dřevo budou obchodovat LČR. "U těchto tendrů je již možno nyní uzavřít smlouvy na 35 jednotkách," řekla Kubelková. Kolik tendrů z této skupiny bylo napadeno u antimonopolního úřadu, mluvčí neuvedla.

Státní lesy nicméně věří tomu, že jim ÚOHS dá zapravdu a námitkám lesnických firem nevyhoví. Zakázky byly podle Kubelkové zadány transparentně. Jako příklad úspěšného sporu uvedla zamítnutí stížnosti společnosti CE WOOD antimonopolním úřadem na jeden z tendrů.

Podle předsedy Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství Miloše Baláka v zadání tendrů chybělo zohlednění kvalifikačních a technických předpokladů uchazečů. "Při ceně jako jediném kritériu vyhrály i firmy bez historie. Problém nyní leží na ÚOHS," řekl. Tendry měly LČR podle něj zrušit a na základě připomínek firem vypsat soutěže nové.

LČR dnes také na svých webových stránkách zveřejnily výsledky tendrů s uvedením pořadí jednotlivých uchazečů. U sedmi tendrů přitom LČR zatím o vítězi nerozhodly. Kubelková uvedla, že kvůli mimořádně nízké nabídkové ceně bylo vyřazeno 61 nabídek. Z výsledků také vyplývá, že celkem bylo vyřazeno téměř 130 nabídek. Dohromady firmy do tendrů podaly 2557 nabídek.

Pokud by se LČR nepodařilo tendry ukončit do konce prosince, pokračovali by v pracích na jednotlivých jednotkách stávající smluvní partneři podniku. LČR by podle Kubelkové v tomto případě využily opčního práva na práce v lesích do konce března 2008. Pokud by vítězné firmy odmítly uzavřít smlouvu, prodávaly by LČR do výběru nového vítěze dřevo dražbou.

Spory o tendry LČR trvají od roku 2004, kdy tehdejší generální ředitel Kamil Vyslyšel vypsal první tendr podle kontroverzních pravidel. Všechna výběrová řízení, která podnik od té doby vyhlásil, vždy některá část lesnických firem kritizovala a označovala je za netransparentní a nezákonná. Postup LČR v minulých tendrech označily za chybný i Evropská komise a český antimonopolní úřad.

Za poslední čtyři roky měly LČR čtyři generální ředitele, nyní ministerstvo zemědělství vybírá pátého. V hospodaření LČR letos čekají propad zisku z 1,7 miliardy korun na 400 milionů korun.