VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoce, literatura, med a Helsinky patří k sobě

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se budeme věnovat literatuře, Helsinkám, medu, Vánocům a gastronomii. Asi vás napadne, jak asi může souviset literatura s Helsinkami, medem, Vánocemi a ještě navíc s gastronomií. Nechte se překvapit.

18.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ARCHIV HD

Nakonec zjistíte, že všechno souvisí se vším. Ale pěkně po pořádku. Začneme literaturou, medem a Vánocemi. „Byl to zvyk jak ve mlýně, tak v myslivně i na Starém bělidle, že kdokoli přišel na Štědrý den a Boží hod, dostal jíst a pít do sytosti, a kdyby nikdo byl nepřišel, babička by šla hledat hosta na rozcestí. Jakou radost měla ale tenkrát, když z nenadání přišel před Štědrým dnem bratrův syn z Olešnice! Celého půl dne plakala radostí a přes tu chvíli odběhovala od pečení vánoček do sednice …“ Poznali jste? Ano, určitě. Božena Němcová v příběhu Babičky bez zaváhání provádí čtenáře celým rokem na české vesnici. Tradiční zvyky a rituály jsou doprovázeny pokrmy. Protože se mílovými kroky blíží Vánoce, mohou to být medové perníčky.

Medové perníčky

400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g rozpuštěného tuku, dvě vejce, tři polévkové lžíce tekutého medu, půl lžičky sody, mletý anýz, hřebíček, nové koření, skořice (směsi koření dohromady necelá lžička)

Bílková poleva: bílek, asi 200 g několikrát prosátého cukru moučka, pár kapek citronové šťávy

Těsto zpracujeme, necháme uležet v mikrotenovém sáčku minimálně do druhého dne. Vyválíme asi pět milimetrů silnou placku, vykrajujeme tvary, pečeme v dobře vyhřáté troubě na pomaštěném plechu dorůžova. Horké potíráme celým rozšlehaným vejcem. Vychladlé zdobíme pomocí kornoutku z pergamenu bílou nebo barevnou polevou, kterou připravíme šleháním surovin tak dlouho, až vznikne bílá hladká hmota.

Marcipánky

400 g hladké mouky, 100 g medu, dvě vejce, citronová kůra, hřebíček, půl lžičky skořice, tuk na vymazání plechu, ještě jedno vejce na potření, 50 g spařených a loupaných mandlí

Na vále zpracujeme všechny suroviny dohladka s malým množstvím vody. Těsto můžeme dále zpracovávat buď hned, nebo zabalené v alobalu asi po šesti hodinách. Z hmoty vytvoříme plát asi čtyři milimetry silný a vykrajujeme tvary dle libosti. Ty klademe na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme půlkami mandlí. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme. Po vychladnutí vždy dva a dva tvary pojíme k sobě džemem. Horní část vždy ozdobíme, třeba kouskem ovoce, a necháme zaschnout. Nejlépe marcipánky chutnají po 14 dnech, uložené v chladném prostředí.

Medové řezy

tři celá vejce, tři lžíce medu, vanilkový cukr, 90 g másla, 300 g práškového cukru, 700 g hladké mouky

Tyto suroviny smícháme ve vodní lázni, aby směs trochu zhoustla. Poté přidáme dvě lžičky jedlé sody a vše pomalu ušleháme. Na vál nasypeme mouku a do ní vlijeme ušlehanou směs. Uhněteme těsto a rozdělíme na tři díly, ze kterých upečeme pláty. Plechy předem proložíme pečícím papírem a pečeme v horké troubě, dokud pláty nezískají světle hnědou barvu.

Po vyjmutí je důležité okamžitě podebrat pláty nožem. Potom je necháme vychladnout a nakonec slepíme krémem. Z 500 ml mléka a pěti vrchovatých lžic hrubé mouky uvaříme kaši, do které po vychladnutí postupně přidáme máslo, 200 g cukru, vanilkový cukr, vejce a lžíci rumu.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov

18.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Ve šlágru kola slavila úspěch kostelecká taktika

Počítání volebních hlasů.

V hradeckém kraji vystavili voliči účet i architektům krajské koalice

Těším se na to, co mi život přinese nového, říká Soňa Marková

Náchod - “Výsledky voleb jsou pro mě osobně a hlavně pro KSČM velkým zklamáním. Nečekali jsme, že se hlasy přesunou tak významně ke stranám, které jsou spíše populistické. Ale voliči rozhodli,” říká poslankyně za KSČM Soňa Marková.

Triumf ANO, debakl levice, Bělobrádek uhájil křeslo o 173 hlasů

Královéhradecký kraj - Volby do Poslanecké sněmovny na území Královéhradeckého kraje de facto kopírovaly výsledek v celé České republice. Drtivým způsobem vyhrálo hnutí ANO, těžkou porážku utržily levicové strany.

Volební účast v kraji převýšila celostátní průměr. Na 12. mandát to nestačilo

Hradec Králové - Lidé v Královéhradeckém kraji jsou odpovědnější a k volbám jich chodívá více, než je celostátní průměr. Letos k volebním urnám dorazilo 63,25 procenta oprávněných voličů.

Jan Birke: „Musíme zachránit značku ČSSD"

Královéhradecko /ROZHOVOR/ - Lídr královéhradecké krajské kandidátky ČSSD Jan Birke svůj post poslance obhájil, ale po skončení voleb a sečtení hlasů bylo vidět, že k radosti má daleko.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení