Za to může histamin, který se tvoří pomocí látek obsažených v ovoci. Na druhou stranu se má za to, že jahody pomáhají vyloučit močové kameny a zmírňují bolesti při revmatismu, artritidě a dně.

Jahodový parfait

8 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk nebo půl sáčku vanilkového cukru, 300 ml smetany na šlehání, 100 g jahod
Jahodová omáčka: 200 g jahod, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového pudinku.
Žloutky s moučkovým cukrem a dření z vanilkového lusku (nebo vanilkovým cukrem) vyšleháme ve vodní lázni do husté pěny. Pak nádobu vyjmeme z vodní lázně, přidáme rozmixované jahody a šleháme do vychladnutí. Smetanu ušleháme dotuha a vše zlehka promícháme. Směsí naplníme malé formičky a dáme zmrazit. Jahody na omáčku očistíme, opláchneme a rozmixujeme. Potom je dáme asi na 5 minut vařit s cukrem a 50 ml vody. Přidáme vanilkový pudink rozmíchaný v dalších 50 ml vody a za stálého míchání povaříme ještě asi 2 minuty. Omáčku propasírujeme přes husté síto a necháme vychladnout. Podle zralosti jahod můžeme ubrat nebo přidat cukr. Zmrazený parfait vyklopíme z formiček a hned podáváme s omáčkou a jahodami.

Dort z kysané smetany s jahodami

Nepečený korpus: 200 g piškotů, 2 lžíce mléka, 80 g rostlinného tuku, olej a moučkový cukr na vymazání a vysypání formy
Na náplň: 250 ml smetany na šlehání, 500 ml kysané smetany, 150 g moučkového cukru, 20 g plátkové želatiny, 100 ml vody do želatiny, 200 g čerstvých nebo mražených jahod
Na ozdobení: 1 sáček dortového želé, 100 g čerstvých jahod
Korpus připravíme tak, že piškoty vložíme do igelitového sáčku a válečkem je rozválíme, až vznikne jemná drobenka. Nasypeme ji do mísy a přidáme změklý tuk. Kulatou formu vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Na dno rukama přitlačíme hotovou hmotu ze sušenek a dáme do chladničky na 30 minut ztuhnout. Na náplň našleháme smetanu dotuha, pak ji smícháme s kysanou smetanou a cukrem. Želatinu vložíme do studené vody a necháme bobtnat 5 minut. Pak ji zahřejeme téměř k bodu varu a horkou ji tenkým pramínkem za stálého míchání vléváme do připravené šlehačkové směsi. Řádně promícháme a přidáme jahody. Ještě jednou zlehka promícháme a náplň naneseme na nepečený korpus do formy. Poté vložíme dort do chladničky a necháme ztuhnout minimálně 2 hodiny. Dortové želé připravíme podle návodu na sáčku. Polovinu jahod propasírujeme do želé a polijeme jím ztuhlý dort. Ozdobíme zbylými jahodami.

Jemný jahodový dezert s oříšky

70 ml mléka, 2 vanilkové lusky (lze nahradit vanilkovým cukrem), kůra z 1 citronu, 370 ml smetany, 1 lžička želatiny, 70 g moučkového cukru, 100 g jahod, jahodový nebo karamelový topping
Mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru a polovinu smetany dáme do malého rendlíku a pomalu vaříme asi 10 minut (do odvaření asi třetiny tekutiny). Odstavíme a vmícháme namočenou želatinu. Tekutinu necháme trochu zchladnout. Do zbylé smetany přidáme moučkový cukr a nasekané jahody. Přidáme prochladlou směs a dobře smícháme. Rozdělíme do misek a necháme zchladit nejméně hodinu. K tomuto krému se výborně hodí oříšky, opečené jahody a jahodový nebo karamelový topping. Do jahodového toppingu můžeme také přimíchat trochu griotky, do karamelového toppingu oříšky.

Jahody s vínem podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Na skleněnou mísu se skládá střídavě vrstva čerstvých jahod a silná vrstva cukru, až je mísa do tří čtvrtin naplněna. Nalije se na ně bílé nebo červené víno, a sice tolik, aby jahody byly potopeny. Jahody je nutno nejméně 2 až 3 hodiny uchovat v chladné místnosti či v ledničce.