Jedné skupině zákazníků to nijak nevadí, ale druhá ta vnímá jako omezování. Jednoznačný názor na to nemají ani samotní zaměstnanci obchodů.

„Občas využívám otevřené supermarkety k nákupu i ve svátek. Když ale neotevřou, tak si myslím, že se to nechá přežít a nakoupit si jiný den. Zaměstnanci obchodů jsou také lidi a měli by mít nárok ve sváteční den si odpočinout. Co jsem slyšela, tak těch dnů by zase nemělo být tolik," svěřila se se svým názorem paní Veronika, která právě tlačila naplněný nákupní vozík od pokladny.

Jsou ale zákazníci, kteří moc nadšeni nejsou.
„Otevřené obchody o víkendech a svátcích jsou pro mě jedinou možností, jak si nakoupit. Mám pracovní dobu, která mně koliduje s otevírací dobou běžných obchodů. Využívám tak obchodní centra k nákupům o víkendech a svátcích. Je pravdou, že i dnes je na svátky, jako jsou Vánoce, Velikonoce a Nový rok zavřeno, a také se to nechá přežít. Uvidíme, jak se to projeví v praxi. Hlavně, aby nechtěli obchody zavírat i o běžných víkendech," vysvětlila svůj postoj Helena Novotná.

Zaměstnanci obchodů, kterých se omezení prodeje ve sváteční dny nejvíce týká, jsou na rozpacích.
„Pracuji v supermarketu už téměř tři roky, a tak jsem na pracovní dobu o víkendech a svátcích zvyklá. Střídáme se, tak na mě vyjde služba jen na některé svátky.

Je jasné, že každý má radost, když má nějaké volno navíc a může si ho užít podle svého. Mám ale obavu, aby se to neprojevilo na výplatní pásce. Je jasné, že každý zavřený den, znamená pro majitele ztrátu. V konečném součtu tak na to můžeme doplatit my, obyčejní zaměstnanci," vysvětlila Alena Jirásková, prodavačka ze supermarketu.