Kámen nás provází celým životem, je všude kolem nás, dotýkáme se ho a to nemusíme být sochaři. Navíc v době kamenné byl pro člověka nejdůležitějším nástrojem.

Na těžbě a zpracování kamene si spousta lidí postavila svou živnost a na nedostatek práce si stěžovat nemůžou.
Podle Miloše Brádle je zájem o výrobky z kamene značný a od dubna do listopadu mají stále co dělat.

„Zabýváme se mimo jiné také restaurováním památek, což je časově náročná práce. Spolupracujeme také s firmami, kterým například děláme externí dlažbu, plot nebo zídky, takže práce je dost,“ objasnil Miloš Brádle.

Jeho společnost pracuje s pískovcem, který není zrovna nejlevnější. Export společnosti tvoří asi 30 procent, protože své výrobky vyváží do zemí EU a Švýcarska. Zhruba 40 procent tvoří práce pro firmy, které kompletují hřbitovy.

Další firmou, která se zabývá také těžbou pískovce, je Kamenolom Javorka. „Těžíme pískovec, který je v Evropě unikátní. Krystalizací železa došlo k probarvení žlutého pískovce mramorovou růžovočervenofialovou kresbou,“ sdělil majitel František Žoček.

Z kamene jsou schody, kuchyňské linky, obklady, dlažba, plot nebo také hroby. A právě ty se v poslední době stávají terčem vandalů. „Každý hrob je originál. Pokud vandalové něco poškodí, je nutné hrob vidět a poté se rozhodneme, zda je nutné opravit jen část nebo je nezbytné udělat repliku,“ uvedl spolumajitel Kamenictví Pavel Kůrka.

Ceny za hroby se mění, záleží jen na přání zákazníka, kolik je ochoten investovat, v každém případě se nejedná o zanedbatelnou částku.
V červenci informovala tisková mluvčí hradecké policie Anna Pešavová, že se rozmáhají krádeže a vandalismus na hřbitovech. Lidé kradou kamenné sošky a schránky na urny, které jsou z kamene, protože se dají dobře zpeněžit.

Tisková mluvčí pardubické policie Jitka Vavřinová řekla, že letos evidují třicet případů krádeží a poškozování cizí věci na hřbitovech.

„U poloviny z nich se jednalo o přestupek, protože škoda byla nižší než pět tisíc korun. Naopak s případem hanobení lidských ostatků se policie v letošním roce nesetkala,“ řekla Jitka Vavřinová.