Dnešní zasedání nejvyššího orgánu RHK SVČ, kterým je valná hromada, by mělo vyústit v přijetí názvu Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje.

Sloučení přinese nový název

Tomuto sloučení předcházelo dlouhé projednávání této změny v mnoha orgánech obou komor. Oblastní hospodářská komora definitivně odsouhlasila sloučení OHK a RHK SVČ teprve 24. října.

Hospodářská komora, která hájí zájmy podnikatelů, zastupuje je při připomínkování zákonů a poskytuje jim servis, má svá jednatelství ve všech okresních městech Královéhradeckého kraje. Předsedou představenstva je Stanislav Sedláček.

Každý okres je odborně zaměřen

Každý okres je odborně zaměřen na jinou problematiku. V Hradci Králové sídlí dosavadní ředitelství RHK SVČ, jehož náplní je například vydávání certifikátů nutných pro exportéry nebo projekt Profese, jehož prostřednictvím soustřeďuje komora od firem jejich nároky v oblasti vzdělávání.
Jako mimořádně úspěšný se jeví projekt Business, který je zaměřen na navázání a prohlubování spolupráce mezi velkými firmami a jejich subdodavateli v regionu kraje. Královéhradecké jednatelství směřuje své další aktivity do oblasti projektů zaměřených na vzdělání a inovace. Předsedou oblastní rady je Václav Gadlina.

Náchodské jednatelství se stará o každodenní informovanost podnikatelů o všech novinkách v legislativě a neustále se snaží o podporu česko–polské podnikatelské spolupráce. Předsedou oblastní rady je Jaromír Kříž.

Trutnovské jednatelství se v posledních letech soustředilo zejména na propagaci komory prostřednictvím Krkonošské hospodářské výstavy. Předsedou oblastní rady je Pavel Dufek.

Rychnovské jednatelství letos ukončilo několik projektů na vzdělávání podnikatelů a nyní pracuje na projektech zaměřených na zaměstnanost. Například prostřednictvím projektu „Pracovník šitý na míru“ posílá členským firmám dotace do mezd určené na zapracování absolventů škol.

Peníze na vzdělání absolventů

„Tento projekt vyhověl požadavkům malých firem i absolventů. Peníze z dotací putují také na financování odborného vzdělání. Například zámečníkovi se zaplatí svářecký kurz,“ informoval vedoucí rychnovského jednatelství Jiří Daniel.

Jednatelství se stará také o redakci Česko–polských Podnikatelských listů a připravuje Integrovaný plán rozvoje města Borohrádku. Předsedou oblastní rady je zde Petr Rojek.

Pro lepší orientaci výchovných poradců a absolventů vydala Střední škola Dobruška ve spolupráci s rychnovským jednatelstvím RHK SVČ publikaci Prezentace firem Podorlicka, která popisuje činnosti firem a nabídku pracovních příležitostí členěných dle profesí (obálka publikaceviz obrázek níže).
Oblastní hospodářská komora v Jičíně se v průběhu své činnosti profilovala do oblasti cestovního ruchu nebo vzdělávání. Je dlouholetým partnerem sdružení Český ráj a současně partnerem projektu „Usnadnění přístupu k celoživotnímu vzdělávání na venkově“. Předsedou jičínského představenstva OHK je David Jung.