Toto zajímavé téma hodné sociologické studie dnes pro vás zpracovaly žákyně 2. ročníku učebního oboru Kuchař – číšník Monika Adámková z Náchoda a Nikola Dědiková z Broumova za přispění své třídní učitelky Jany Pošepné.


Vždyť dobré jídlo a pití se už od pradávna snoubí s dobrými lidskými vztahy, neobejde se bez něj žádné důležité setkání ani jednání. Bylo a je tomu tak právě proto, že společně sdílené jídlo podporuje rozvoj upřímných mezilidských vztahů a uvolňuje komunikaci mezi spolustolovníky.


Není pravda, že se člověk stravuje jen z toho důvodu, aby žil. Naopak, žije i kvůli tomu, aby jedl. Bez dobrého jídla a pití se ztrácí motivace k práci, ke vztahům, ke kultuře a umění, prostě ke všemu životně důležitému. Není neznámou věcí, že dobrý, chutný a hezky upravený oběd dokáže člověku už sám o sobě zvednout náladu. A naopak. Pokrm mdlé chuti a odpudivého vzhledu dokáže zkazit den už při prvním pohledu, natož při ochutnání.
Nestačí však jen uvařit něco dobrého. Podstatná je i úprava stolu, kde by neměly chybět svíčky, slavnostně složené ubrousky a třeba i čerstvé květiny. Aby výše zmíněné rčení mělo stoprocentní platnost, doporučujeme slavnostní úpravu stolu, například v italském stylu, jakou mohli zhlédnout v provedení hronovských studentů návštěvníci dubnové soutěže a přehlídky Gastro Hradec (na snímku), nebo nádhernými dorty z dílny našich cukrářek.
Každý dobrý kuchař nebo kuchařka musí mít vštípenu schopnost dokázat myslet na druhé. Když připraví něco dobrého k jídlu, dává tím najevo, že mu na hostovi záleží. K uvolnění a zbavení se napětí přispívá i dobré jídlo a pití.
Pokud budete mít chuť udělat radost třeba právě svému partnerovi, nechte se inspirovat našimi recepty.

Kuřecí prsíčka v limetkové omáčce

500 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, 2 vejce, 120 g oloupaných nasekaných mandlí, 40 g másla, 1 limetka, 1 kelímek zakysané smetany, 2 snítky meduňky, jako přílohu salát, toust, máslo.
Najemno nakrájíme listy meduňky a smícháme se zakysanou smetanou. Limetku omyjeme, kůru ostrouháme, rozpůlíme a vymačkáme šťávu. Potom 2 lžičky šťávy smícháme s nastrouhanou kůrou a přidáme do zakysané smetany. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme, naklepeme, okořeníme a obalíme v mouce. Rozšleháme vejce, prsíčka v něm namočíme a obalíme v mandlích. Máslo rozehřejeme na pánvi a maso na něm opékáme z obou stran asi 8 minut.

Jarní salát se sýrem

4 lžíce majonézy, 1 svazek ředkviček, 1 hlávkový salát, 1 svazek jarní cibulky, 200 g mladých špenátových lístků, sůl, 2 vejce natvrdo, 1 lžíce čerstvé bazalky a kopru, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa balsamico.
Majonézu ušleháme s olejem, octem a nasekanými bylinkami. Ředkvičky a cibulku pokrájíme na kolečka, salát a špenát natrháme, vše smícháme se zálivkou. Při podávání na salát nastrouháme natvrdo uvařená vejce.

Schované palačinky

200 g polohrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, 350 ml mléka, olej na pečení, 400 g tučného tvarohu, 200 ml zakysané smetany, 3 polévkové lžíce cukru, 1 žloutek, 1 polévková lžíce rumu, 50 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka, 2 vejce, 60 g mandlových lupínků.
Z mléka, vajec, mouky, soli a cukru vyšleháme palačinkové těsto. Běžným způsobem z něho připravíme asi 8 palačinek. Z tvarohu, zakysané smetany, cukru, žloutku a rumu vymícháme náplň. Přidáme do ní omyté a osušené rozinky. Palačinky naplníme a srolované klademe do vymazané zapékací mísy. V míse je zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a posypeme lupínky. Zapékáme v troubě vyhřáté na 180 – 200 °C asi 20 minut. Podáváme ozdobené čerstvým ovocem, šlehačkou a vaječným likérem.