Na všech těchto místech sledovali především úspěšné projekty, které zde realizovaly místní neziskovky ve spolupráci s obcemi i podnikateli.


„Nejvíc se mi líbilo v Miloticích a Hostětíně. Během kratičké doby jsme poznali spoustu nového. Samé zajímavé informace,“ vyjádřila se Marie Faltysová z Brzic. Zámek v Miloticích je nejen atraktivní stavební památkou, ale i centrem kulturního a spolkového života celé oblasti. Komunitní a rozvojové centrum, sídlící v zrekonstruované zámecké jízdárně, spravuje síť informačních bodů ve všech obcích regionu a pomáhá ostatním neziskovkám s jejich projekty. Stará zámecká kuchyně poskytuje zázemí konferencím a dalším akcím. Nově otevřené muzeum místních krojů nabízí ukázky tradičních řemesel i možnost vyzkoušet si, jak se takový kroj obléká (na snímku Martiny Horké). V nádherném zámeckém francouzském parku se mohou návštěvníci zavřít do temné místnosti, kam se otvorem ve dveřích promítá převrácený obraz zámku – to je místní camera obscura. V Hostětíně zájemci obdivovali hlavně pasivní dům s několika rekuperačními jednotkami nebo obecní výtopnu na štěpkové dřevo, k níž je připojeno 97 procent domácností. Silným zážitkem byla i procházka krásnou krajinou Bílých Karpat, kde jsou ve volné přírodě umístěny dřevěné sochy jako památka na sochařské sympózium.


Místní akční skupina Moravský kras si pro účastníky exkurze připravila hned několik překvapení. Největším z nich byla hned na počátku krátká vycházka od Macochy do Vilémovic, která se záhy změnila v náročný sestup úzkou skalní stezkou do Suchého žlebu. O poznání pohodlnějším překvapením bylo posezení se členy Místní akční skupiny Moravský kras spojené s ochutnávkou značených místních produktů. Medovina, kozí sýr nebo tvarohové koláčky nesou speciální označení. Místní akční skupina je uděluje některým výrobkům jako garanci místního původu, kvality a zpracování tradiční technologií.


Centrum rozvoje Česká Skalice, které exkurzi pořádalo, si na závěr připravilo pro členy výpravy dotazník. Zjišťovalo v něm kromě jiného i to, který z projektů připadal účastníkům realizovatelný i v našem regionu. Nejvíce dotazovaných se vyslovilo pro certifikaci místních výrobků. Často se objevovala i obecní výtopna na biomasu nebo kořenová čistička odpadních vod.