Závod si však neoddychl. Jakmile se z bran vydal poslední dělník, vrhli se do podniku opraváři, technici, údržbáři a uklízečky.

Plánovaná odstávka totiž umožňuje připravit stroje, 
a není jich málo, na další chrlení nejmodernější automatické převodovky DSG.

Sklad nezahálí

„Teď se tu alespoň slyšíme. Jindy se musíme překřikovat," vítá nás koordinátor technického servisu Antonín Sůva, který si jako jeden z mála nemohl dopřát oddychu. Stejný úděl čekal i jeho kolegu Jana Kříže, jenž má na starosti samotnou údržbu.

„Pokud se budeme bavit 
o strojích, tak těch je tu zhruba dvě stě. A takřka každému se během tří týdnů odstávky podíváme na zoubek," informoval Jan Kříž s tím, že popis zoubku je trošku zavádějící, neboť se hlavně kontrolují provozní kapaliny a kalibrace strojů. „I tak nás to bude stát nemalý peníz," dodává Antonín Sůva v momentě, kdy ho míjí muž v brýlích, montérkách a s kyblíkem barvy v ruce. Nezaujatému pozorovateli při pohledu na jeho chůzi vyvstane v hlavě scéna z filmu Slavnosti sněženek, respektive Zahrádkářů Kersku.

V neděli do nového

„Nebojte, žádná tráva se tu na zeleno natírat nebude. Ale kromě strojů chceme mít v pořádku i pracovní prostředí," ubezpečuje Antonín Sůva a dodává, že jen v náhradních dílech se ze skladu na opravu vydalo zboží za čtyři miliony korun. „Snažíme se udělat vše co nejlépe a tak, abychom nemuseli údržbu vykonávat během klasického provozu. To by snad ani nešlo," říká Jan Kříž, který se už těší, až z haly zmizí poslední technik a uklízečka a stroje se opět rozjedou naplno. „Teď je pustíme jen občas. To aby nedošlo k znehodnocení provozních kapalin.

A až se vrátí zaměstnanci, musí být všechno provozuschopné a zářit čistotou," dodal Antonín Sůva. A čas návratu kmenových zaměstnanců se blíží. Stroje se totiž naplno rozjedou již tuto neděli.