VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na oheň nemyslíme, chceme vařit pivo

Východní Čechy - Dobrušský pivovar se po dvou letech vypořádal s následky ničivého požáru.

3.3.2008
SDÍLEJ:

Spáleniště dobrušského pivovaruFoto: Archiv pivovaru

Jedna z nejmenších sladoven v České republice ze sebe oprášila poslední zbytky popela a znovu rozjíždí výrobu.
Přesně před dvěma roky se sladovna místního pivovaru ocitla v plamenech. Přestože tu na smutnou událost nikdo ze zaměstnanců už nechce vzpomínat, ohořelé, zčernalé dveře si tu jako memento nechávají dál.

„Bylo to tu jedno velké spáleniště. Původní masivní trámoví, unikátní systém výtahů i zásoby ječmene a sladu skončily v ohni. Z budovy zbyly jen obvodové zdi,“ vzpomíná ředitel pivovaru Milan Vedra.

Krátce po rozsáhlém požáru sladovny propukl v areálu další, tentokrát ve varně piva. Založil ho jeden z tehdejších zaměstnanců pivovaru. Celkem způsobil škody za 10 milionů korun.

Žhářův motiv neznají

Vratislav Novotný pracoval v pivovaru i před požárem. Podílel se na odklízení jeho následků.
„Od podzimu minulého roku tu jsem čtyři roky. Já jsem rád, že už je to za mnou, pro nikoho tady to nebylo jednoduché,“ odpověděl na otázku, zda zná motiv paličova jednání.

„My už se k tomu nechceme vracet, nebyla to příjemná etapa. Díváme se raději dopředu,“ ukončil téma požáru ředitel Vedra.

V současné době se v Dobrušce připravují k tomu, aby se zde opět vařilo pivo. Celá budova prošla rekonstrukcí za téměř 12 milionů korun.

Tradiční technologie

„I když už nejsme v památkové zóně, tak jsme se při opravách snažili přiblížit původnímu vzhledu pivovaru,“ uvedl ředitel Vedra. Takzvaná humnová sladovna je už v provozu.

„Nejprve ječmen namáčíme. Poté se rozprostře na podlaze z pískovcových kvádrů, kde klíčí. Musí se přitom pravidelně orat, tedy obracet. Naše sladovna je opravdu jedna z mála, kde se pracuje takhle tradičně. V této fázi je podíl ruční práce při výrobě sladu největší,“ popsal postup přímo v prostorách s hromadami rozprostřeného klíčícího ječmene Vedra.

Posezení ve sklepích

Dodal, že při další fázi, sušení, už není příliš potřeba dohled člověka. Vše totiž řídí počítač, který kontroluje teplotu ječmene i jeho vlhkost. Přestavbou prošly i další prostory pivovaru. V podzemním sklepení vzniklo několik místností s posezením a restaurace a menší varnou piva.

Sklepy bude pivovar využívat i tradičně. Pro výrobu menšího množství zlatavého moku tu jsou připraveny ve zdech zazděné nádrže, pivovarské tanky, kde by už letos měl zrát dobrušský ležák.

3.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sobotka - Náchod B

Ve šlágru kola slavila úspěch kostelecká taktika

Počítání volebních hlasů.

V hradeckém kraji vystavili voliči účet i architektům krajské koalice

Těším se na to, co mi život přinese nového, říká Soňa Marková

Náchod - “Výsledky voleb jsou pro mě osobně a hlavně pro KSČM velkým zklamáním. Nečekali jsme, že se hlasy přesunou tak významně ke stranám, které jsou spíše populistické. Ale voliči rozhodli,” říká poslankyně za KSČM Soňa Marková.

Triumf ANO, debakl levice, Bělobrádek uhájil křeslo o 173 hlasů

Královéhradecký kraj - Volby do Poslanecké sněmovny na území Královéhradeckého kraje de facto kopírovaly výsledek v celé České republice. Drtivým způsobem vyhrálo hnutí ANO, těžkou porážku utržily levicové strany.

Volební účast v kraji převýšila celostátní průměr. Na 12. mandát to nestačilo

Hradec Králové - Lidé v Královéhradeckém kraji jsou odpovědnější a k volbám jich chodívá více, než je celostátní průměr. Letos k volebním urnám dorazilo 63,25 procenta oprávněných voličů.

Jan Birke: „Musíme zachránit značku ČSSD"

Královéhradecko /ROZHOVOR/ - Lídr královéhradecké krajské kandidátky ČSSD Jan Birke svůj post poslance obhájil, ale po skončení voleb a sečtení hlasů bylo vidět, že k radosti má daleko.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení