Mráz a krupobití postihly ovocnáře v celé republice. Jak vypadá situace na východě Čech?
Odhadujeme, že oproti loňsku zaznamenáme až osmatřicetiprocentní pokles výnosu u jabloní. To je více než republikový průměr. V rámci Královéhradeckého a Pardubického kraje jsou největší škody v okresech Jičín a Hradec Králové. Naopak na Náchodsku a Rychnovsku nejsou rozsáhlejší škody zaznamenány.

Bude mít propad produkce vliv na koncovou cenu jablek?
Lze předpokládat, že cena půjde nahoru, ovšem nikterak dramaticky. Na nárůst ceny bude mít vliv hlavně nízký výnos v sousedním Polsku, které produkuje v Evropské unii nejvíce jablek.

Může ovocnář ještě nějakými kroky produkci zvýšit?
Ne. V tuto chvíli již půjde produkce konzumních jablek pouze dolů. Odhady hovoří o tom, že těchto jablek bude polovina ve srovnání s loňskem.

Jakou ztrátu zaznamenají ovocnáři na východě Čech?
V celé republice hovoříme zhruba o čtyřech stech milionech. Přitom v našem regionu se škoda bude pohybovat na hranici sta milionů.

To může znamenat vážné potíže pro některé pěstitele. Má tato situace nějaké řešení?
Mimořádná kompenzace je málo pravděpodobná s ohledem na nedostatek peněz ve státním rozpočtu. Dáváme přednost komplexnějšímu pohledu na nastalou situaci. Jeho součástí je například zavedení fondu nepojistitelných rizik, protože proti mrazu vás žádná pojišťovna v Česku nepojistí. Do fondu by přispívali ovocnáři, stát a zároveň bychom usilovali o doplnění unijními penězi.