Celorepubliková míra nezaměstnanosti je totiž nejnižší od konce roku 1997. Ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 1,8 procenta na 5,3 procenta.

Aktuální čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Nezaměstnanost pod hranicí 300 tisíc lidí

Podle jeho údajů se počet lidí bez práce ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 92 tisíc na 274 tisíc.

ČSÚ měří počet nezaměstnaných takzvanou metodou ILO, která předpokládá, že člověk bez práce si ji aktivně hledá a je připraven do ní nastoupit do dvou týdnů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí používá jinou metodiku, která nezohledňuje, jak rychle je nezaměstnaný schopen do práce nastoupit.
Podle údajů ministerstva byla ve druhém čtvrtletí nezaměstnanost na úrovni 6,6 procenta.
Podle ČSÚ mělo ve druhém čtvrtletí práci 4,91 milionu lidí, což je o 88 tisíc víc než ve stejném období minulého roku.

Na trhu práce se tak snižuje konkurence a firmy mají méně na výběr. Podle ekonomů na jedno volné místo nyní připadají pouze tři zaměstnanci, zatímco ještě před dvěma lety se jich na jedno místo hlásilo téměř třikrát víc.

„Situace na trhu práce se stává velmi vypjatou. Uchazeči nově vstupující na trh práce jsou v nezvykle výhodné pozici," říká Markéta Šichtařová z Next Finance.

Ekonomice se přitom daří, mnoho firem roste a dobré nové zaměstnance potřebuje. Podle mluvčí Hospodářské komory Viktorie Plívové zhruba dvě pětiny firem v Česku v současnosti cítí zásadní potřebu najmout další lidi.